Pereiti prie turinio
Kaip "Microsoft" atvirųjų licencijų programa gali padėti jūsų verslui

Kaip Microsoft Open Licence programa gali padėti jūsų verslui?

Licencijavimas pagal apimtis yra lanksčiausias ir ekonomiškiausias programinės įrangos įsigijimo būdas bendrovėms. Todėl didžiausi šios pramonės šakos atstovai siūlo įvairias apimties programas, atitinkančias įvairių tipų organizacijų poreikius. Pagrindinė šio straipsnio herojė - Atvirosios licencijos programa (OLP) - yra bene populiariausia "Microsoft" programa mažoms įmonėms.

Ilgą laiką buvo manoma, kad licencijavimo apimtis yra tik didelių korporacijų galimybė dėl didesnių pradinių išlaidų ir sudėtingesnio pirkimo proceso. Tačiau naudodamos sertifikuotas iš anksto įsigytas licencijas, mažesnės EEB, EEE ir ES įmonės gali naudotis funkcijomis ir diegimo paprastumu, kuriuos suteikia didelės apimties licencijavimas už mažesnę įsigijimo kainą.

Ką reikia žinoti apie "Microsoft" atvirųjų licencijų programą

Tam tikros "Microsoft" apimties licencijavimo programos pasirinkimą lemia organizacijos tipas (komercinė, švietimo ar valstybinė), įmonės dydis ir pramonės šaka, įrenginių ir (arba) naudotojų skaičius ir vieta. Paprastai pagal apimties sutartį reikia mažiausiai penkių licencijų.

Norėdami sužinoti daugiau apie apimties licencijavimo pagrindus ir populiariausias apimties licencijų programas, skaitykite Bendrasis licencijavimas: raktas į verslo optimizavimą.

Kaip jau minėjome, "Open Licence Program" skirta mažų įmonių (iki 250 įrenginių arba naudotojų) poreikiams. Tai prieinamas būdas gauti "Microsoft" nuolatines licencijas. Pagrindinės OLP funkcijos ir privalumai, palyginti su kitomis įmonių licencijavimo galimybėmis, yra šie

  • Visą gyvenimą galiojanti licencija: Pirkite vieną kartą, naudokite amžinai
  • Jokių sutarčių ar kitų įsipareigojimų
  • Lengva valdyti
  • Vienas raktas visoms produkto licencijoms, t. y. lengvesnis diegimas naudojant kelis aktyvavimo raktus arba raktų valdymo paslaugas.
  • Teisės į žemesnę versiją, užtikrinančios kryžminį versijų suderinamumą

Nors nuo 2022 m. sausio mėn. OLP nebėra prieinama naujiems komerciniams klientams, jau įsigytos licencijos lieka galioti, be to, įmonės vis dar gali gauti OLP licencijas kaip sertifikuotą naudotą programinę įrangą (CPO). CPO programinės įrangos privalumų yra daug. Jei norite apie juos sužinoti daugiau, apsilankykite mūsų CPO svetainės skyrius.

Dabar apžvelkime pagrindinius OLP privalumus.

Geresnio licencijų valdymo privalumai

Įsigyjant didelės apimties licencijas supaprastėja valdymas ir sumažėja vieno vieneto kaina. Vienas iš vertinamų apimties programų privalumų - efektyvus centrinis licencijų valdymas per specialius paslaugų centrus ir paprastesnis programinės įrangos turto valdymas.

Atvirųjų licencijų programa nėra išimtis: ją paprasta administruoti ir naudoti. Gausite tik vieną produkto raktą, kuriuo galėsite valdyti programinės įrangos diegimą ir aktyvavimą keliuose įmonės kompiuteriuose. Tai reiškia, kad jūsų IT skyrius administruos tik vieną raktą visiems kompiuteriams ar naudotojams.

Lengvas masinis diegimas

Dar vienas apimties licencijų privalumas apskritai yra lengvas ir laiką taupantis diegimas. Yra keli būdai, kaip įdiegti tūrines licencijas.

Vienas iš būdų - konfigūruoti sąranką, kuri automatiškai atsisiunčia, įdiegia ir aktyvuoja programinę įrangą kiekviename kompiuteryje, todėl IT skyrius sutaupo daug laiko. Kita galimybė - importuoti visus skyriaus el. laiškus ir automatiškai siųsti sąrankos el. laiškus į darbuotojų sąrašus.

Kaip Microsoft Open Licence programa gali padėti jūsų verslui?

MAK prieš KMS. Koks skirtumas?

"Microsoft" naudoja šiuos aktyvavimo metodus: MAK (Multiple Activation Key) ir KMS (Key Management Services).

Paprastai MAK modelį renkasi klientai, turintys mažiau įrenginių (mažos ir vidutinės įmonės). Tokiu atveju gausite vieną raktą, galiojantį visiems organizacijos įrenginiams. MAK metodas - tai vienkartinis, nesibaigiantis aktyvinimas per "Microsoft" prieglobos paslaugas. Pasibaigus šiam procesui, daugiau bendrauti su tiekėju nebereikia. Kiekvienas MAK turi iš anksto nustatytą leidžiamų aktyvacijų skaičių, atsižvelgiant į jūsų pirkinį.

Pagrindinis MAK metodo trūkumas - kai kai kuriuos kompiuterius reikia iš naujo įdiegti, išvalyti kietąjį diską ir pan. Tokiais atvejais pradinis aktyvavimas nebegalioja, o iš anksto nustatytas aktyvavimų skaičius neatstatomas.

Tai reiškia, kad MAK metodas tinkamesnis tose įmonėse, kuriose techninė įranga ilgą laiką lieka nepakitusi, o pakartotinis diegimas atliekamas retai.

Tačiau ką daryti didesnėms įmonėms ir organizacijoms, turinčioms įrenginių, kurie negali arba neturėtų prisijungti prie interneto už patalpų ribų? Štai čia praverčia raktų valdymo paslaugos.

KMS naudoja kliento ir serverio modelį. Aktyvinimui KMS klientai per vietinį tinklą prisijungia prie KMS serverio, vadinamo KMS priimančiuoju. Tokiu būdu prietaisai aktyvuojami įmonės serverio viduje. KMS prieglobstis aktyvuojamas naudojant prieglobos raktą ir kas 180 dienų turi pateikti ataskaitą pardavėjo licencijų serveriui. Visi KMS klientai, kuriuos aktyvuoja KMS prieglobos įrenginys, priklauso nuo aktyvuoto prieglobos įrenginio rakto.

Pagrindinis skirtumas nuo MAK yra tas, kad KMS raktus galite naudoti tam pačiam arba kitam kompiuteriui įjungti iš naujo. Organizacijos per KMS gali sukurti ir valdyti kelias paskyras.

Tačiau kaip teisingai pasirinkti? MAK yra lankstesnis variantas organizacijoms, kurių IT struktūra decentralizuota ir kuriose yra mažiau įrenginių (tiek stalinių, tiek nešiojamųjų kompiuterių), kurie retai perinstaliuojami ir ilgiau būna atjungti nuo įmonės tinklo. Jei tai taikoma jums, rinkitės MAK.

Nors KMS yra brangesnė, ją geriau rinktis įmonėms, kuriose IT sąranka yra labai centralizuota ir kuriose yra daugiau įrenginių (daugiausia stacionariųjų kompiuterių), neišeinančių iš įmonės patalpų ir turinčių ryšį su vidiniu įmonės tinklu. Taigi, jei taip yra jūsų organizacijoje, KMS yra skirta jums.

Diegimas serveriuose su RDS vartotojais

Kitas apimties licencijų diegimo būdas - per Remote Desktop Services (RDS).

Vartotojai gali naudotis darbalaukio programomis naudodami RDS ir dirbti iš bet kurios vietos, prisijungę prie Remote Desktop sesijų prieglobos serverio (anksčiau vadinto terminalo serveriu). Tada serveris paleidžia programas nutolusiame kompiuteryje ir rodo sesijos turinį.

Diegimas terminalų serveriuose turi keletą privalumų:

  • Ji leidžia įmonėms centralizuotai talpinti programas.
  • Galutiniams naudotojams suteikiama prieiga iš bet kurios vietos ar įrenginio.
  • Ji užtikrina priežiūrą ir valdymą iš vieno taško, todėl juos atlikti nėra taip sudėtinga.
  • Nereikia diegti ar atnaujinti programų kiekviename tinkle esančiame kompiuteryje. Tai reikia daryti tik serveryje.

O kaip su RDS licencijavimu?

Jums reikės Windows Serverio CAL RDS kompiuteriui ir RDS kliento prieigos licencijos (CAL) kiekvienam naudotojui ar įrenginiui, esančiam už vietinio įmonės tinklo ribų ir turinčiam prieigą prie serverio. Be galiojančios RDS CAL, galutiniai naudotojai negali prisijungti. Vietiniai naudotojai gali naudoti įprastas CAL per "Active Directory" (tai pigiau ir paprasčiau nustatyti). Vienu metu prie serverio gali prisijungti iki dviejų naudotojų, kad galėtų atlikti administravimo užduotis be CAL.

RDS CAL yra dviejų tipų:

  • Vienam įrenginiui (fiziškai priskirtas mašinai)
  • vienam naudotojui (suteikiama "Active Directory" naudotojams)

Atkreipkite dėmesį, kad jei darbalaukio programos licencija skirta vienam įrenginiui, turite gauti licencijas kiekvienam darbalaukiui, kuriame produktas naudojamas arba prieinamas. Naudojant programas RDS aplinkoje, reikia, kad kompiuterių leidimai ir versijos sutaptų. Gera žinia ta, kad kalbant apie Office rinkinius RDS sistemoje, jums nereikia licencijos serveryje įdiegtai kopijai.

Po pirmųjų 120 dienų taip pat reikės Remote Desktop Paslaugų licencijos serverio išduoti ir sekti CAL. Licencijų serveris aktyvuojamas per Remote Desktop Licencijavimo vadybininką.

Kodėl verta rinktis sertifikuotą naudotą OLP apimties licencijavimą

Kai valdote verslą, svarbiausias jūsų IT prioritetas turėtų būti rasti ekonomiškiausią,pritaikomą ir keičiamo dydžio programinės įrangos licencijavimo sprendimą. Štai tada į pagalbą ateina licencijavimas pagal apimtis. O sertifikuotos anksčiau naudotos programinės įrangos licencijos dar labiau išplečia jūsų galimybes.

Su CPO programinė įrangagausite teisinę galimybę EEB, EEE ir ES šalims pirkti programinės įrangos produktus, kurių gamintojai nebepardavinėja. Be to, paprastai ją gaunate geresnėmis sąlygomis ir su išsamesniais nuosavybės dokumentais nei kitus licencijavimo apimties produktus.

Tūrinės licencijos suteikia daug daugiau lankstumo nei Retail ar OEM licencijų tipai. Tarp svarbiausių naudotojų privalumų yra geresnis biudžeto sudarymas ir planavimas, galimybė sumažinti licenciją dėl suderinamumo, ekonomiškumas ir supaprastintas valdymas.

Kitaip tariant, licencijavimo apimtis leidžia pagerinti verslo operacijas, o programinei įrangai išleisti daugiau lėšų. Jei norite maksimaliai padidinti investicijų į IT grąžą, nedvejokite. Gaukite vertę, kurios jūsų verslas nusipelno.

Jei šis straipsnis jums buvo naudingas, susisiekite su mumis ir pradėkite augti!

Ankstesnis straipsnis „Microsoft 365“ vs. „MS Office 2021“: Kuris pasirinkimas jums tinkamiausias?
Kitas straipsnis „Microsoft 365 Family“ ir „MobiSystems OfficeSuite Family“ palyginimas