Преминаване към съдържанието
Сравнение между версиите на Windows Server

Сравнение между версиите на Windows Server

Как да изберете между версиите Essentials, Standard и Datacenter на Windows Server

Microsoft Windows Server е добре позната сървърна операционна система от корпоративен клас, предназначена за предприятия от всякакъв мащаб. Тя се предлага в няколко издания, но техническите подробности в описанията на продуктите могат да звучат разочароващо за непрофесионалистите. Ако не сте технически грамотни или нямате доверен ИТ експерт във вашата компания, изборът и закупуването на правилното издание на Windows Server може да се окаже трудна задача.

Не се тревожете! Тази статия в нашия блог ще Ви бъде полезна. Тук ще разгледаме версиите на  Windows сървър  и ще обобщим разликите между Windows Server Essentials, Windows Server Standard и Windows Server Datacenter с прости думи. След като прочетете този материал, ще бъдете по-уверени при вземането на информирано и разумно решение.

Какви са разликите между версиите на Windows Server?

Основните издания на Windows Server се наричат Essentials, Standard и Datacenter. Имената им подсказват за предназначението им за потребителите и основната група клиенти. Нека сега да сравним по-отблизо функциите на тези издания.

Ако искате да научите повече за опциите за корпоративно лицензиране за фирми, прочетете статиите от инфо корнера на LicenceDeals  "Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса" и "Как програмата Open Licence Program на Microsoft може да помогне на вашия бизнес?".

Windows Server Essentials

Изданието Essentials на Microsoft е разработено с оглед на малките предприятия и предлага гъвкавост на по-ниска цена. То може да се използва от до 25 потребители или 50 устройства. Windows Server Essentials е просто, лесно за използване издание което включва всички основни функции за управление на мрежа на малък бизнес. То не изисква закупуване на CAL (лицензи за клиентски достъп), което го прави достъпен вариант за малки компании.

Ключови точки на "Essentials":

  1. Адаптирани към нуждите на микроорганизациите. Поддържа само до 25 потребители или 50 устройства
  2. Лицензирането е за сървър, което означава, че трябва да закупите лиценз за всеки физически или виртуален сървър, на който работи софтуерът.
  3. Не е необходимо да се закупуват отделно лицензи CAL, тъй като пакетът вече включва определено количество.
  4. Включва най-основните функции, като архивиране на сървъри, отдалечен достъп и споделяне на файлове и печат; също така поддържа интеграция с Microsoft 365 за някои облачни услуги.
  5. Ограничено е до работа само с един сървър. Не поддържа виртуализация

Windows Server Standard

Това е най-популярното издание на Windows Server. Въпреки че е подходящо за фирми от всякакъв размер, то е предназначено главно за малки и средни компании, които се нуждаят от минимална виртуализация. Изданието Standard включва всички функционалности на Essentials и някои допълнителни функции. То ви позволява да стартирате две виртуални машини, което го прави ценово ефективен вариант за фирми, изискващи известно ниво на виртуализация.

Преглед на "Standard":

  1. Най-подходящ за малки и средни компании, които работят във физически или минимално виртуализирани среди
  2. От версия 2016 нататък лицензът е базиран на ядра, което означава, че трябва да покриете всяко физическо ядро на процесорите на сървъра. Лицензирането на версията 2012 R2 е на база процесор и трябва да покрива всички физически процесори на сървъра.
  3. Нуждаете се от CAL за потребителите и/или устройствата, за да имате достъп до операционната система.
  4. Включва всички функции на изданието Essentials и допълнителни функции, като Active Directory, Group Policy, Failover Clustering, Network Load Balancing (NLB) и Remote Desktop Services.
  5. Позволява ви да стартирате две виртуални машини или среди за операционни сървъри (OSE), както и един хост на Hyper-V с един и същ лиценз.
  6. Във версиите 2022 и 2019 изданието Standard поддържа ограничена функция за реплика на хранилището (едно партньорство и една група ресурси с един том от 2 TB).

Windows Server Datacenter

Центърът за данни на Microsoft е най-мощното издание на Windows Server и е подходящо за предприятия, които изискват високи нива на виртуализация и мащабируемост. То включва всички функции на изданията Essentials и Standard плюс допълнителни функции, като Storage Spaces Direct и Software-defined Networking. С Datacenter можете да стартирате безкраен брой виртуални машини, което е идеално за предприятия, които изискват високовиртуализирани среди.

Кратко изложение на "Datacenter":

  1. Идеален за големи предприятия с обширна ИТ инфраструктура, които използват мащабни виртуализирани среди
  2. Подобно на стандартното издание, лицензът е базиран на ядро от версия 2016 нататък и на процесор за по-ранните версии.
  3. Освен това са ви необходими CAL за достъп.
  4. Съдържа най-обширния набор от функции сред всички издания, включително ексклузивни функции за центрове за данни като Storage Spaces Direct, софтуерно дефинирана мрежа, мрежов контролер, поддръжка на Hyper-V от Host Guardian и защитени виртуални машини (някои от тях са налични само в най-новите версии за центрове за данни).
  5. Позволява ви да стартирате неограничен брой виртуални машини или OSE, както и един Hyper-V хост за лиценз.
  6. Поддържа пълна функция за реплика на хранилището за пълно възстановяване след бедствие и качество на услугата за съхранение (QoS) за по-добро управление на хранилището

Кое версия на Windows Server да избера?

Тази операционна система на Microsoft осигурява широк административен контрол върху фирмените мрежи, съхранението на данни и приложенията, както и споделени услуги за много потребители.  Версиите на Windows Server предлагат разнообразен набор от функции, предназначени да посрещнат нуждите на фирми от всякакъв размер.

Каква е нашата препоръка? Преценете внимателно нуждите на бизнеса си, за да получите изданието, което най-добре отговаря на вашите изисквания. Вземете предвид размера на компанията, нивото на виртуализация на ИТ средата, бюджета си и дали имате други технически изисквания.

Ако сте микроорганизация с ограничен бюджет и се нуждаете от основни функции на сървъра, изберете Essentials. Изберете Standard ако компанията ви е малка или средна и се нуждае от допълнителни функции и известна виртуализация. Ако работите в голямо предприятие с обширна виртуализирана ИТ инфраструктура, изберете Datacenter е подходящото за вас издание.

Ако търсите най-рентабилното, персонализирано и мащабируемо решение за лицензиране на софтуер, можете да проверите предимствата на сертифицирания предварително притежаван софтуер в нашия  раздел CPO корпоративно лицензиране.

Все още имате въпроси?  Свържете се с нас  за още експертни съвети!

Предишна статия Kaspersky се надгражда: Вижте какво е новото
Следваща статия Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса