Преминаване към съдържанието
Как програмата за отворени лицензи на Microsoft може да помогне на вашия бизнес

Как програмата Open Licence Program на Microsoft може да помогне на вашия бизнес?

Лицензирането на обеми е най-гъвкавият и рентабилен метод за придобиване на софтуер за компаниите. Ето защо най-големите имена в бранша предлагат разнообразни програми за обем, за да отговорят на нуждите на различни типове организации. А главният герой на този материал, Open Licence Program (OLP), е вероятно най-популярната програма на Microsoft за малкия бизнес.

Дълго време се смяташе, че лицензирането на обеми е възможност само за големи корпорации поради по-високите първоначални разходи и по-сложния процес на закупуване. Чрез сертифицираните предварително закупени лицензи обаче по-малките предприятия в ЕИО, ЕИП и ЕС могат да се възползват от функционалността и лесното внедряване, които обемното лицензиране осигурява, при по-ниски разходи за придобиване.

Какво трябва да знаете за лицензионната програма Microsoft Open Licence

Типът организация (търговска, образователна или правителствена), размерът и индустрията на компанията, броят на устройствата/потребителите и местоположението влияят върху избора на конкретна програма за корпоративно лицензиране на Microsoft. Стандартно за този тип лицензиране се изисква минимум пет лиценза.

За да научите повече за основите на корпоративно лицензиране и най-популярните програми, прочетете  Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса.

Както вече споменахме, програмата Open Licence Program е предназначена за нуждите на малкия бизнес (до 250 устройства или потребители). Това е достъпен начин за получаване на вечни лицензи на Microsoft. Основните характеристики и предимства на OLP в сравнение с други варианти за корпоративно лицензиране включват

  • Доживотен лиценз: Купете веднъж, използвайте завинаги
  • Без договори или други ангажименти
  • Лесно управление
  • ЕДИН ключ за всички продуктови лицензи, т.е. по-лесно внедряване чрез множество ключове за активиране или услуги за управление на ключове
  • Права за понижаване, осигуряващи кръстосана съвместимост на версиите

Въпреки че програмата OLP не е налична за нови търговски клиенти от януари 2022 г., вече закупените лицензи остават валидни, а освен това фирмите все още могат да получат лицензи по OLP чрез CPO (Certified Pre-Owned). Предимствата на CPO софтуера са много. За да научите повече за тях, разгледайте нашия  раздел CPO корпоративно лицензиране.

Сега нека разгледаме основните предимства на OLP.

Предимството на подобреното управление на лицензи

Закупуването на обемни лицензи опростява управлението и намалява разходите за единица. Едно от заветните предимства на обемните програми е ефективното централизирано управление на лицензите чрез специализирани центрове за обслужване и по-простото управление на софтуерните активи.

Програмата "Отворен лиценз" не прави изключение: тя е лесна за администриране и използване. Получавате само един продуктов ключ, с който да се справите с инсталирането и активирането на софтуера на множество компютри във вашата компания. Това означава, че вашият ИТ отдел ще управлява само един ключ за всички машини или потребители.

Улеснете масовото въвеждане в употреба

Друго предимство на обемните лицензи като цяло е лесното и спестяващо време внедряване. Съществуват няколко начина за внедряване на лицензи за обем.

Един от подходите е конфигурирането на настройка, която автоматично изтегля, инсталира и активира софтуера на всеки компютър, като по този начин спестява значително време на ИТ отдела. Друга възможност е да се импортират всички имейли на отдела и автоматично да се изпращат имейли за настройка до списъците на служителите.

Как програмата Open Licence Program на Microsoft може да помогне на вашия бизнес?

MAK или KMS. Каква е разликата?

Методите за активиране на томове, използвани от Microsoft, са MAK (Multiple Activation Key) и KMS (Key Management Services).

Обикновено клиентите с по-малък брой устройства (малки и средни предприятия) предпочитат модела MAK. В този случай ще получите един ключ, валиден за всички устройства в организацията. Методът MAK представлява еднократна активация без изтичане на срока на валидност чрез хост услугите на Microsoft. След като процесът приключи, няма нужда от по-нататъшна комуникация с доставчика. Всеки MAK има предварително определен брой разрешени активации въз основа на покупката ви.

Основният недостатък на метода MAK е, когато някои от компютрите ви се нуждаят от преинсталация, почиствате твърдия диск и т.н. В такива случаи първоначалната активация вече не е валидна и броят на предварително определените активации не се възстановява.

Това означава, че методът MAK е по-подходящ за компании, в които хардуерът остава непроменен за дълъг период от време и преинсталирането е рядкост.

Но какво да кажем за по-големите компании и организации с устройства, които не могат или не трябва да се свързват с интернет извън фирмените помещения? Именно тук се използват услугите за управление на ключове.

KMS използва модел клиент-сървър. За да се активират, клиентите на KMS се свързват чрез локалната мрежа със сървър на KMS, наречен хост на KMS. По този начин устройствата се активират вътрешно спрямо сървъра на компанията. Хостът на KMS се активира чрез ключ на хоста и трябва да се отчита пред лицензионния сървър на доставчика на всеки 180 дни. Всички KMS клиенти, активирани от KMS хоста, зависят от активирания хост ключ.

Основната разлика с MAK е, че можете да използвате ключовете KMS за повторно активиране на същия или на друг компютър. Организациите могат да създават и управляват множество акаунти чрез KMS.

Но как да направите правилния избор? MAK е по-гъвкавият вариант за организации с децентрализирана ИТ структура и по-малко устройства (настолни и преносими компютри), които рядко се преинсталират и остават по-дълго време изключени от корпоративната мрежа. Ако това се отнася за вас, изберете MAK.

Въпреки че е по-скъп, KMS е по-добрият вариант за компании с много централизирани ИТ настройки и повече устройства (главно настолни компютри), които не напускат помещенията на компанията и имат връзка с вътрешната мрежа на компанията. Така че, ако случаят във вашата организация е такъв, KMS е за вас.

Внедряване на сървър с RDS User

Друг подход за внедряване на лицензи за обем е чрез Remote Desktop Services (RDS).

Потребителите могат да получат достъп до настолни приложения с помощта на RDS и да работят отвсякъде, като се свържат със сървърRemote Desktop Session Host (известен преди като терминален сървър). След това сървърът стартира приложенията на отдалечената машина и показва съдържанието на сесията.

Внедряването на терминални сървъри има няколко предимства:

  • То позволява на фирмите централно да хостват приложения.
  • То дава на крайните потребители достъп от всяко място или устройство.
  • То осигурява поддръжка и управление от една точка, което улеснява тези процеси.
  • С него отпада необходимостта от инсталиране или актуализиране на приложенията на всяка машина в мрежата. Тези процеси се извършват на сървъра.

Но какво да кажем за лицензирането на RDS?

Необходими са ви Windows Лиценз за ползване на сървър за хоста на RDS и лиценз за клиентски достъп до RDS (CAL) за всеки потребител или устройство извън локалната мрежа на компанията с достъп до сървъра. Без валиден RDS CAL, крайните потребители не могат да влязат в системата. Потребителите на място могат да използват обикновени CAL чрез Active Directory (което е по-евтино и по-лесно за настройка). До двама потребители могат да се свържат към сървъра едновременно, за да изпълняват административни задачи, без да е необходимо да притежават CAL.

RDS CALs са два вида:

  • RDS Device CAL (закачат се към конкретна машината)
  • RDS User CAL (работят само в домейн на Active Directory)

Обърнете внимание, че ако лицензът за настолно приложение е за устройство, трябва да получите лицензи за всеки настолен компютър, на който се използва продуктът или се осъществява достъп до него. Използването на приложения в RDS среда изисква изданието и версията да съвпадат между машините. Добрата новина е, че по отношение на Office пакетите в RDS не е необходим лиценз за копието, инсталирано на сървъра.

След изтичането на първите 120 дни ще ви е необходим и Remote Desktop сървър за лицензиране на услуги за издаване и проследяване на CAL. Лицензионният сървър се активира чрез Remote Desktop Licensing Manager.

Защо да изберете Сертифицирани лицензи за софтуер, върнати за препродажба (Certified Pre-Owned OLP Volume Licensing)

Когато управлявате бизнес, основният ви ИТ приоритет трябва да бъде намирането на най-рентабилното,персонализирано и мащабируемо решение за лицензиране на софтуер. Тогава на помощ идва обемното лицензиране. А сертифицираните лицензи за софтуер преди употреба разширяват още повече възможностите ви.

Със  CPO софтуер  можете да се възползвате от легализираната възможност за страните от ЕИО, ЕИП и ЕС да закупите софтуерни продукти, които производителите вече не продават. Освен това клиентите ги получават при по-добри условия и по-подробна документация за собствеността за разлика от другите продукти за корпоративно лицензиране.

Лицензите за обем осигуряват много по-голяма гъвкавост в сравнение с Retail или OEM лицензите. Сред най-значимите ползи за потребителите са по-доброто бюджетиране и планиране, възможностите за понижаване на рейтинга по причини, свързани със съвместимостта, рентабилността и опростеното управление.

С други думи, корпоративното лицензиране ви позволява да подобрите бизнес операциите, като същевременно харчите по-разумно за софтуер. Ако искате да увеличите възвръщаемостта на ИТ инвестициите си, не се колебайте. Вземете това, което бизнесът ви заслужава.

Ако намирате тази статия за полезна,  свържете се с нас  и започнете да растете!

Предишна статия Microsoft 365 срещу MS Office 2021: Кой е правилният избор за вас?
Следваща статия Сравнение между Microsoft 365 Family и MobiSystems OfficeSuite Family