Преминаване към съдържанието
Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса

Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса

Софтуерните лицензи се предлагат в различни видове, всеки със собствени правила, изисквания, разходи и опции за поддръжка, предназначени да отговорят на нуждите на различните потребители и клиенти. 

В тази статия са разгледани основите на най-разпространения тип лицензиране за бизнеса: лицензиране на обем. Вероятно сте се сблъсквали с този термин, докато сте сърфирали в интернет. И така, какво се крие зад него?

Какво представлява корпоративното лицензиране?

Това е метод за продажба на софтуер, който позволява един лицензен ключ за компютърна програма да се използва на множество устройства или от много потребители в рамките на една организация. Клиентите на този тип лицензиране са предприятия, образователни институции, организации с нестопанска цел и правителствени агенции.

Докато корпоративното лицензиране традиционно е предназначено за големи корпорации поради високите първоначални разходи и по-сложния процес на покупка, по-малките предприятия в някои региони (1) могат да се възползват от функционалността и лекотата на внедряване, които корпоративното лицензиране предлага при по-ниски разходи за придобиване чрез Сертифицирани предварително притежавани лицензи (CPO).

Има различни начини за внедряване и управление на Корпоративни лицензи . Най-често срещаният подход е чрез бекенд платформата на производителя, като се използват индивидуални акаунти за всеки член. Други методи, използвани предимно от Microsoft, са MAK (Multi-Activation Key) и KMS (Услуги за управление на ключове).

Купуването на лицензи на едро опростява управлението и намалява разходите за единица за клиентите. Стойността на офертите за обем обаче надхвърля отстъпката за количество. Те често включват специални функции, за да отговорят на специфични инфраструктурни изисквания или специални условия за конкретни случаи на употреба.

Обемното лицензиране често е придружено от допълнителни опции за техническа поддръжка и актуализации. То също така осигурява по-лесно и по-бързо внедряване. Един от начините за това е да се конфигурира настройка, която автоматично да изтегля, инсталира и активира софтуера на всеки компютър, като по този начин се спестяват много проблеми на ИТ отдела. Друг начин е да се импортират имейлите на целия отдел и автоматично да се изпращат имейли за настройка на големи групи служители.

Накратко, с обемното лицензиране подобрявате процесите в организацията си, като същевременно изразходвате по-малко средства за ИТ.

Въпреки това, не всички доставчици предоставят възможности за корпоративно лицензиране. Следните оферти са на разположение на  LicenceDeals :

  • Microsoft

Вижте пълния списък на продуктите ТУК .

  • MobiSystems

Вижте пълния списък на  тази страница.

  • Adobe

Тук можете да откриете пълния списък.

Какви са спецификите на корпоративната програма на всяка марка и как те могат да помогнат на вашия бизнес? Нека очертаем основните точки.

Лицензи за обем на Microsoft

Корпоративно лицензиране на Microsoft

Това е най-адаптивният и рентабилен метод за бизнеса да получи софтуер на Microsoft. Стандартно минималният брой лицензи, необходими за корпоративно лицензитане е пет. По-късно клиентите могат да добавят повече в по-малки количества.

Изборът на конкретна програма за корпоративно лицензиране на Microsoft зависи от вида на организацията (търговска, образователна или правителствена), размера и индустрията на компанията, броя на устройствата/потребителите и местоположението.

Малките предприятия (до 250 устройства или потребители) разполагат с няколко достъпни варианта на програми, за да се сдобият с най-новите технологии и облачни услуги на Microsoft:

  • Open Value Agreement предлага два варианта - безсрочни и абонаментни лицензи - и включва тригодишна софтуерна гаранция (SA) като бонус. Плащането е еднократно или годишно. Абонаментът Open Value е оптимален за компании с променлив брой служители, тъй като плащането зависи от броя на потребителите/устройствата.
  • Open Licence Program (OLP) предлага безсрочни лицензи за обем, но от януари 2022 г. тя не е достъпна за търговски клиенти. Вместо това клиентите трябва да използват програмата Cloud Solution Partner. Вече закупените OLP лицензи остават валидни. Търговските клиенти все още могат да получат OLP лицензи, ако закупят сертифициран софтуер преди употреба (научете за CPO тук). Основните характеристики на отворената програма включват липса на договорни задължения, лесно управление, един ключ за всички продуктови лицензи и права за понижаване.
  • Партньорската програма за облачни решения предлага безсрочни лицензи за обем от квалифицирани партньори. Партньорите предоставят консултации и гъвкави опции, за да отговорят на специфичните нужди на клиентите. Ако искате да участвате в програмата, разгледайте списъка с партньори във вашата страна или се свържете с екипа на LicenceDeals директно.
За средни и големи фирми (повече от 250 потребители / устройства), наличните програми на Microsoft са
  • Select Plus за публичния сектор предоставя споразумение за безсрочни лицензи с опция за SA.
  • Транзакционното споразумение за продукти и услуги на Microsoft (Microsoft Products and Services Agreement - MPSA) е оптимално решение за организации, които се нуждаят от софтуер (локален, облачен или и двата вида) без много проблеми. SA не е задължително.
  • Тригодишното споразумение за предприятие (Enterprise Agreement - EA) е предназначено за тези, които искат да комбинират софтуер, базиран в облака, и локален софтуер. Неговите предимства са цялостно СУ, достъп до широка гама от услуги и продукти, по-големи отстъпки, фиксирани цени по време на срока и др. Съществува и абонаментна версия. Едно от най-значимите предимства на абонаментната версия на EA е възможността за годишна промяна на броя на лицензите.
Лицензи за обем на MobiSystem

    Бизнес лиценз на MobiSystems

    Продуктът  Бизнес лиценз  е отговорът на  Mobisystems за всички клиенти които искат да лицензират по-големи обеми. Той осигурява мащабируемост, като позволява регулируем брой работни места/потребители (между 1 и 200), което го прави идеалното решение за малки и средни организации. Броят на местата може да се промени по всяко време. Лицензът позволява инсталирането на софтуера на пет настолни компютри, пет телефона и пет таблета на потребител.

    Закупуването и управлението на бизнес лиценз на Mobisystems е много лесно, благодарение на специално меню на таблото. Клиентите получават и приоритетни услуги за поддръжка.

    Забележка: Възможни са поръчки на повече от 200 места въз основа на индивидуални оферти.

    Лицензи за обем на Adobe

    Корпоративно лицензиране на Adobe

    АVL  е още една програма от добре познатa  марка  за опростяване на управлението на лицензи и предоставяне на отстъпки. Тя има няколко варианта.

    Абонаментните и срочните програми са две:

    • Value Incentive Plan (VIP ) е гъвкаво абонаментно лицензиране за организации с променящи се нужди. Програмата осигурява централизирано разгръщане и лесно управление, но най-вече гъвкавост по отношение на срока и активния брой лицензи. Отстъпките се увеличават при нови покупки. Допустимите членове (10 или повече артикула) получават по-значителни икономии и награди за лоялност с VIP Select.
    • Enterprise Term Licence Agreement (ETLA) е тригодишен срок на лицензиране, който се препоръчва за стабилни или разрастващи се предприятия. То позволява по-големи персонализирани внедрявания и най-новите актуализации. Плащанията са годишни, предвидими и се определят на една и съща дата през целия срок.

    Постоянните програми са следните:

    • Програмата за кумулативно лицензиране (CLP), както подсказва името, предлага спестяване на разходи с натрупване и предвидимост на бюджета. CLP е двугодишно споразумение. Първоначалната поръчка определя нивото на отстъпката, но клиентите могат да го подобряват чрез нови покупки и надстройки.
    • Програмата за транзакционно лицензиране (TLP) няма изисквания за членство или договор. Това е най-бързият и икономически ефективен начин за еднократна покупка. Той е идеален за компании, които искат да избегнат ненужната бюрокрация.

    Основни предимства на корпоративните лицензи

    Корпоративните лицензи предлагат много по-голяма гъвкавост от Retail или OEM лицензи. Основните предимства за потребителите са:

    • Един продуктов ключ. Той се грижи за инсталирането и активирането на софтуера на стотици устройства. Спестява време и улеснява внедряването.
    • Ефективно централно управление на лицензи чрез специализирани центрове за обслужване
    • Опростено управление на софтуерни активи
    • По-добро бюджетиране и липса на изненадващи разходи в последния момент
    • Разходна ефективност и допълнителни отстъпки (в някои случаи значителни икономии)
    • Споразумения с възможност за персонализиране, позволяващи мащабируемост
    • Права за понижаване на нивото, за да се използва предишна версия на софтуера, ако е необходимо (например поради причини, свързани със съвместимостта).
    • Прехвърляне на правата за използване на същия лиценз на друго устройство без допълнителни разходи (само в някои случаи).
    • Права за повторно въвеждане, които позволяват повторно въвеждане на устройство с версия или издание на софтуера, различни от оригиналните (само при някои обстоятелства).
    • Други предимства, в зависимост от условията на споразумението, могат да включват безплатни актуализации, техническа поддръжка, права за домашно ползване и др.

    Корпоративното лицензиране е това, което професионалистите правят

    Когато ръководите по-голяма организация, основният ви ИТ приоритет трябва да бъде намирането на най-рентабилното, персонализирано и мащабируемо решение за конкретния случай на използване. И точно тогава лицензите за обем спасяват положението. Това лицензиране е предназначено за всеки бизнес или клиент от публичния сектор, който се стреми да увеличи максимално стойността на своите ИТ инвестиции.

    Но преди да изберете програмата за обем, която най-добре отговаря на нуждите на вашата организация, вземете предвид следните фактори:

    • Как ще използвате софтуера? За колко време?
    • Колко лиценза искате да придобиете?
    • Трябва ли да лицензирате всички устройства на компанията?
    • Предпочитате постоянно или абонаментно решение?
    • Предпочитате да плащате на годишна база или еднократно при покупката?
    • Имате ли нужда от софтуер, инсталиран локално (on-premise), онлайн (Cloud) или хибрид?
    • Имате ли нужда от допълнителни услуги?

    Ако вече сте решили, погледнете разделът на LicenceDeals  Корпоративни лицензи  . Ако тук не откривате подходящия продукт, имаме други решения за по-добри икономии. Разгледайте нашия раздел CPO корпоративно лицензиране на софтуер тази страница и се свържете с нас, за да ви съдействаме да направите най-добрия избор за нуждите на вашия бизнес.

    (1) EEC, EEA, EU

    Предишна статия Сравнение между версиите на Windows Server
    Следваща статия Windows 11: Съвместимо ли е вашето устройство?