Преминаване към съдържанието
Windows 11: Съвместимо ли е вашето устройство?

Windows 11: Съвместимо ли е вашето устройство?

За разлика от предишните версии на Windows, Windows 11 не е създадена с оглед на обратната съвместимост. Операционната система идва с цялостен редизайн на потребителското изживяване с големи подобрения в области като сигурност, надеждност, видеоконференции, сътрудничество, многозадачност, игра, създаване, изграждане, учене и др. За да може да отговори на очакванията на потребителите, Microsoft е определила минимални изисквания, за да гарантира, че компютрите поддържат пълния набор от настоящи и бъдещи подобрения.

Повишаване на стандарта за сигурност

Една от основните точки на фокус е сигурността в отговор на нарастващите кибератаки. Windows 11 повишава базовото ниво на сигурност, като подобрява конфигурацията по подразбиране за сигурност. Това изисква хардуер, който може да активира защити като Windows Hello, криптиране на устройствата, сигурност, базирана на виртуализацията (VBS), цялост на кода, защитена от хипервайзор (HVCI), и защитено зареждане (Secure Boot). Тестовете показват, че комбинацията от тези технологии намалява зловредния софтуер с впечатляващите 60%. За да могат да направят това, всички Windows 11 поддържани процесора имат вграден TPM, поддържат защитено зареждане, VBS и специфични Възможности на VBS.

Microsoft също така се стремеше към подобряване на надеждността и постигна 99,8 % липса на сривове, като постави изискването Windows 11 да работи с процесори с новия модел драйвери Windows и да се поддържа от техните партньори от сектора на производителите на оригинално оборудване и силиций. Устройствата, които не са отговаряли на изискванията, са отчели 52% повече сривове в режим на ядрото.

Какви са основните изисквания за Windows 11?

Windows 11 трябва да бъде съвместим с приложенията на Microsoft и техните бъдещи версии, тъй като те се актуализират постоянно, особено при абонаментния модел на Microsoft 365. Windows 11 има основите на >1GHz, 2-ядрени процесори, 4GB памет и 64GB памет за съхранение, което е в съответствие с минималните системни изисквания за Office и Microsoft Teams.

Придържайки се към тези цели, устройствата, работещи с процесори Intel от 8-мо поколение и AMD Zen 2, както и Qualcomm 7 и 8 Series, определено ще отговарят на минималните системни изисквания. Допълнителните тестове показаха, че набор от модели компютри отговарят на изискванията, докато работят с процесори Intel 7-мо поколение. Можете да разгледате пълните списък на съвместими 64-битови процесори ТУК .

Microsoft пусна Приложение за проверка на състоянието на компютъра като инструмент, с който потребителите могат да проверят дали настоящите им компютри Windows 10 отговарят на условията за надграждане до Windows 11. Отзивите обаче показаха, че приложението не е в състояние да даде очакваните подробности и точност относно причините, поради които даден Windows 10 компютър не отговаря на изискванията за надграждане. Оттогава приложението е подобрено, като са взети предвид отзивите, и е пуснато отново за членовете на програмата Windows Insider. В страница с минимални системни изисквания е мястото, където в момента можете да научите повече.

Всичко това означава, че ако сте се колебаели дали да актуализирате хардуера си, сега е идеалният момент да го направите, особено ако искате да разполагате с най-новите функции за сигурност. Ако обаче компютърът ви не отговаря на системните изисквания за Windows 11, това не означава, че няма да можете да преминете към него, но няма да получите всички нови функции и инсталацията ви няма да се поддържа от Microsoft. Но не се притеснявайте - все още отличната Windows 10 ще продължи да получава актуализации и поддръжка до 2025 г., така че имате достатъчно време да се възползвате максимално от хардуера си и няма нужда да бързате за нови компютри.

Предишна статия Корпоративно лицензиране: Вашият ключ към оптимизация за бизнеса
Следваща статия Наближава краят на поддръжката за Windows Server 2012: Бъдете подготвени