Преминаване към съдържанието
Наближава краят на поддръжката за Windows Server 2012: Бъдете подготвени

Наближава краят на поддръжката за Windows Server 2012: Бъдете подготвени

Може би вече сте чули, че Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows Server 2012 и Windows Server 2012 R2 на 10 октомври 2023 г. Въпреки че тези продукти ще продължат да функционират и след тази дата, те няма да получават никакви актуализации на сигурността или поддръжка, което поражда сериозни опасения относно тяхната сигурност и съответствие.

Крайната дата може да изглежда все още далеч, но сега е моментът да започнете да се подготвяте за обновяването на софтуера. Понякога може да се наложи цялата ви ИТ инфраструктура да бъде обновена заради операционната система. А това може да отнеме повече време от очакваното, така че не чакайте до последната минута!

Винаги можете да разчитате на  LicenceDeals , вашият доверен доставчик на софтуер, за експертни съвети.

Защо се прекратява поддръжката на Windows Server 2012?

Съгласно правилата на Microsoft за фиксиран жизнен цикъл производителят предоставя пет години базова поддръжка и пет години разширена поддръжка. Това правило се прилага за Windows Сървър 2012 и Windows Сървър 2012 R2. На 10 октомври 2023 г. ще настъпи краят на тези десет години (крайната дата след базовите 5 години беше през октомври 2018 г.).

По време на основния период на поддръжка продуктите получават всички видове актуализации и сервизна помощ, докато по време на разширения период на поддръжка те спират да получават актуализации, които не са свързани със сигурността.

Разбира се, софтуерът не спира да работи след определена дата. Но когато той достигне фазата на изтичане на експлоатационния си срок, липсата на актуализации и поддръжка създава риск за сигурността. Какви са вашите възможности тогава?

Надстройте Windows Server 2012 или 2012 R2 към по-нова версия

Очаква се повечето фирми да направят ъпгрейд. Компаниите ще предпочетат да поддържат своя софтуер и ИТ инфраструктура съвместими и актуални. Ето защо те ще преминат към по-нови  Windows сървър  версии.

Сега е крайно време да планирате този ъпгрейд и неговата доставка. В зависимост от бюджета ви и очаквания жизнен цикъл на вашата ИТ среда можете да избирате между следните локални варианти

  • Windows Сървър 2016  (крайна дата на поддръжка на 12 януари 2027 г.) е най-евтиният вариант за Windows Сървър, който все още се поддържа. Препоръчваме го за фирми, които не искат да инвестират твърде много пари, но трябва да удължат живота на сървърната си среда за няколко години
  • Windows Сървър 2019  (поддръжката приключва на 9 януари 2029 г.) в момента е най-популярната версия и предлага най-добрата сигурност, функции и стойност на разходите. Windows Server 2019 е и препоръчваната версия от Microsoft
  • Windows Сървър 2022  (краят на поддръжката е на 14 октомври 2031 г.) е най-новата версия, предназначена за организации, които искат да интегрират хибридни сървърни среди с Microsoft Azure в своята ИТ инфраструктура

Имайте предвид, че ако изберете версията 2022, няма ъпгрейд директно от Server 2012. Microsoft позволява директни надстройки чрез максимум две версии чрез така наречения ъпгрейд на място (in-place upgrade).

Последната версия на Windows Server 2012 и 2012 R2, която може да се надгражда, е Windows Server 2019. Следователно, ако искате Server 2022, първо трябва да инсталирате Server 2016 или 2019, след което да надстроите до версията 2022.

Друг вариант. Купете най-новия Server 2022 и след това преминете към по-стара версия!

Собствениците на лиценз за Windows Server получават права за понижаване към някои от предишните версии.

При покупка на Windows Сървър 2022, получавате право да инсталирате и активирате Windows Сървър 2019 и 2016. По този начин можете да използвате версията, която най-добре отговаря на вашите текущи нужди, и да инвестирате в бъдещето на вашата ИТ инфраструктура.

Все още не сте решили коя версия на Microsoft Server да изберете? Свържете се с нас за професионален съвет!

Работата със сървърни операционни системи и лицензи може да се окаже твърде сложна за непрофесионалисти. Ние можем да ви помогнем да организирате внимателно миграцията на вашия Windows Server 2012 или 2012 R2, като вземете предвид всички аспекти.

Свържете се с нашите  професионалисти и ние от LicenceDeals ще Ви информираме за наличните опции. Нашият екип ще се радва да помогне!

Какво ще се случи с вашия Windows Сървър 2012, ако не предприемете действия сега?

Вашият сървър ще продължи да работи с неподдържаната операционна система Windows Server 2012. Но ще бъдете назаем, докато не се появи първият технически проблем или кибератака. Уви, този момент със сигурност ще настъпи. Защото без критични актуализации на сигурността вашите сървъри ще бъдат изложени на повишен риск.

Не позволявайте това да ви се случи! Надградете своя Server 2012 или 2012 R2 с по-нови версии като Server 2016, 2019 или 2022 и се насладете на техните по-усъвършенствани функции и по-добра производителност!

Предишна статия Windows 11: Съвместимо ли е вашето устройство?