Преминаване към съдържанието
Трябва ли да надстроите до Office 2021

Трябва ли да надстроите до Office 2021?

През октомври 2021 година Microsoft пусна Office 2021 и Windows 11. Най-новият офис пакет идва с нов интерфейс и подобрена обща производителност за по-добро изживяване, което да съответства на новата операционна система Windows.

За допълнителна информация относно наличните продукти посетете страницата на  Licencedeals"Microsoft  Office 2021.

Но какво е новото за клиентите? Потребителите с добра памет вероятно си спомнят как приложенията на Microsoft Office са се  променяли през годините. Нека направим кратък преглед на техните най-значими подобрения за останалите от нас!

Каква е разликата между Office 2013, 2016, 2019 и Office 2021

Най-забележителното подобрение в Office 2013 е включването на облачни услуги. Други подобрения, които си заслужава да се споменат, са по-лесната работа с изображения и новият тогава потребителски интерфейс.

Но технологиите се развиват изключително бързо през последното десетилетие. От версия 2013 насам много неща са променени. С пускането на Office 2021, Microsoft планира да прекрати поддръжката за версия 2013 през 2023 година. Освен това Office 2013 не е съвместим с Windows 11. Така че, ако планирате да надстроите операционната си система, ще ви бъде необходима по-скорошна версия на Office.

Следващото идва Office 2016. Работата с мобилни устройства стана много по-гладка. Други подобрения включват функции за съвместна работа, инструмент "Кажи ми какво да направя" и "Интелигентно търсене" в приложенията.

Повечето функции за сътрудничество се оказват тромави за потребители без абонамент към облачните услуги на Microsoft. Тези потребители, които не са абонирани и използват версии за работния плот Word 2016 и PowerPoint 2016 трябва да запазват документите, за да споделят промените си с другите, както и за да виждат редакциите на други хора. За сътрудничество в реално време потребителите трябва да използват по-малко мощните онлайн версии на Word и PowerPoint. За Excel 2016 няма възможност за сътрудничество в реално време за потребители без абонамент.

Следващата версия, Office 2019, въвежда функцията "Превръщане на текст в реч" и тъмната тема за нощните сови, които стоят до късно пред компютрите. Други подобрения включват "Преводач", "Синтаксис на латекс", работа с 3D изображения и др. Подобрените функции за съавторство в Word позволяват на потребителите да виждат кой работи по същия документ и какви промени прилага във файла. Но съавторството в реално време не се прилага за Excel и PowerPoint. Потребителите, които не са абонати, все още трябва да използват Excel Online и PowerPoint Online, за да си сътрудничат в реално време.

И ето че стигнахме до Office 2021! Въпреки обновения си външен вид, той не се различава твърде много от пакетите office за 2019 г. и 2016 г., така че не би трябвало да има притеснения относно кривата на обучение за по-малко запознатите с технологиите потребители. А сега нека очертаем неговите нови функции и подобрения!

Трябва ли да надстроите до Office 2021

Какво ново в Office 2021

  • В сравнение с версиите 2013, 2016 и 2019 Office 2021 има най-усъвършенстваните функции за съвместна работа. Съавторството в реално време най-накрая е достъпно във всичките три основни приложения на Office - Word, Excel и PowerPoint - стига документите да са в OneDrive, облачното хранилище на Microsoft. Всеки може да види кой работи по файла, който е отворил, и промените, които другите правят, в момента на извършването им. Цветните курсори показват самоличността на всеки човек и къде в документа се намира в момента.
  • Ново в Word: Освен обновените функции за съавторство, други подобрения включват "Предсказване на текст" (предоставя word предложения, когато започнете да пишете) и "Фокус върху ред" (позволява ви да преминете през текста ред по ред, без да се разсейвате). Друго предимство, което си заслужава да се спомене, е поддръжката на OpenDocument format (ODF) 1.3. Тя осигурява по-добра съвместимост и достъп до много функции на ODF.
  • Ново в Excel: Голям скок от Excel 2016 и 2019! Разширеният набор от функции на версията от 2021 г. включва динамични масиви (позволява ви да напишете една формула и тя да върне масив от стойности) и поне девет нови функции (XLOOKUP, LET, XMATCH и др.). Тя е малко по-бърза от версия 2019 при работа с големи и сложни електронни таблици. Функцията LET позволява присвояване на имена на резултатите от изчисленията, така че да можете да използвате тези имена във формула. Умната нова функция XLOOKUP улеснява показването на стойности от огромен масив от данни чрез търсене в таблици и диапазони ред по ред. Новата функция XMATCH търси елемент в диапазон от клетки и връща относителната му позиция. Потребителите могат също така да създават потребителски изглед на листа, който показва различни данни за всеки потребител, докато работи върху един и същ файл.
  • Ново в PowerPoint: Подобрената функция "Запис на слайдшоу" позволява да се направи видеозапис на водещия, запис на мастилото, запис на движенията на показалеца и др. След това можете да запишете всичко това като видеофайл. Има и функция, която ви позволява да създадете връзка към слайд и да го изпратите на колега с възможност за редактиране.
  • Ново в Outlook: Новият инструмент "Преводач" е най-забележителното подобрение. Той автоматично превежда имейли на повече от 70 езика директно в пощенската кутия. Потребителите получават също така "Незабавно търсене" и могат да отбелязват имейли с цифрово мастило, когато работят на сензорен екран.
  • За да привлече клиенти, Microsoft е добавила много приложения и функции, които обикновено се предлагат за Microsoft 365. Пакетът Office 2021 за първи път включва достъп до Microsoft Teams (но за да използвате бизнес версията на Teams, все още трябва да платите абонамент). Други типични за MS 365 функции, добавени в пакета 2021, са повече стокови медийни изображения и икони, актуализиран раздел за рисуване и повечето от вече споменатите подобрения на основните приложения.
  • Office 2021 предлага по-добри функции за търсене, поддръжка на формат OpenDocument 1.3. и "AutoSave", който автоматично запазва промените в OneDrive.
  • Визуално освежаване: Споменахме за новия актуален външен вид на Office 2021. Потребителите могат да се насладят на модерно меню "Старт", нови раздели в лентата, заоблени ъгли и неутрална палитра за по-приятно визуално изживяване. Office 2021 поддържа шестнадесетични цветове, така че вече не е необходимо да конвертирате шестнадесетични стойности в RGB.
  • Всички приложения в пакета са с подобрена производителност.

В този момент идва най-сложната част за потребителите. Трябва ли да надстроят до версията от 2021 година?

Трябва ли да надстроите до Office 2021

Кой MS Office е най-подходящият вариант

Версията 2021 предлага по-добра производителност, стабилност и скорост. Но честно казано, нито едно от подобренията му не е революционно. Повечето от новите функции в Office 2021 са вече познати на абонатите на Microsoft 365. Тъй като през последните няколко години, Microsoft постепенно ги добавя към абонаментния си продукт, така те ще бъдат новост само за потребителите на по-ранни версии с постоянен лиценз.

Ако вече използвате версия 2016 или 2019 и не се нуждаете от тези нови функции и MS Teams за работа, по-добре да похарчите парите си другаде. Вземете предвид и периода на поддръжка! Office През 2021 г. ще получите само пет години поддръжка до 2026 г., в сравнение с десет години за Office 2016 и седем за Office 2019 (които приключват през 2025 г.). Можем да предположим, че това е поредният начин на Microsoft да подтикне клиентите си към абонаментната си услуга.

Пакетът 2021 е добър избор Ако сте си купили нов компютър и нямате съществуващ прехвърляем лиценз за Office. В такъв случай няма да съжалявате, че ще започнете с Office 2021 и ще получите всички предимства.

Но във всички останали случаи ви съветваме да изберете Office 2019. Това е по-икономичен вариант с много сходни възможности. И ако няма нещо специфично, за което трябва да надграждате, Office 2019 ще ви стигне (и на бюджета ви) напълно.

Типове лицензи сред които да изберете

За разлика от абонаментните софтуерни продукти (изискващи месечна или годишна такса), лицензите за пакета Office са безсрочни (плащате веднъж и можете да го използвате завинаги, ако желаете). Те са известни още като "on-premises" (на място) или "standalone" (самостоятелни). Тези лицензи позволяват инсталиране и актуализиране на приложенията на вашето устройство до крайната дата на поддръжка. След това можете да използвате пакета Office без актуализации или да платите отново и да преминете към следващата версия.

Но тук има и друго разграничение. Лицензите могат да бъдат еднократни или прехвърляеми. Еднократният лиценз за активиране позволява инсталиране само на един компютър. Прехвърляемият изисква наличието на акаунт в Microsoft и чрез този акаунт можете да преинсталирате пакета Office на друго устройство, когато е необходимо. Това означава, че прехвърляемите безсрочни лицензи вероятно са най-добрият и най-препоръчителният вариант, който можете да получите.

Проверете всички издания и типове  на лицензите, налични на нашия  сайт.

 

Microsoft Office е вероятно най-популярният набор от приложения за продуктивност за работа в office . Office През 2021 г. е най-усъвършенстваният им пакет, но въпреки това не се различава толкова много от своите предшественици. Съществува голямо разнообразие от Office версии и издания, така че всеки може да намери подходящия пакет за своя дом или бизнес. Винаги можете да се свържете с нас за допълнителна помощ!

Ако продуктовите варианти, посочени в тази статия, не са това от което имате нужда, имаме друго решение за вашия бизнес! Използването на корпоративно лицензиране е възприемано като избор на големи корпорации. Но това не е абсолютно вярно! Сертифициран предварително притежаван софтуер ви позволява да спестите пари и да получите корпоративно лицензиране за вашата компания. Разгледайте нашите предложения за Windows, Office и Server на  тази страница и се свържете с нас, за да ви съдействаме да направите най-добрия избор за нуждите на вашия бизнес.

Предишна статия Сравнение между Microsoft 365 Family и MobiSystems OfficeSuite Family 
Следваща статия Облачно пространство: Как да защитите спомените си