Prijeđi na sadržaj
Windows Usporedba izdanja poslužitelja

Windows Usporedba izdanja poslužitelja

Kako odlučiti između izdanja Essentials, Standard i Datacenter od Windows Poslužitelj

Microsoft Windows Server je poznati poslužiteljski operativni sustav poslovne klase dizajniran da odgovara tvrtkama svih veličina. Dostupan je u nekoliko izdanja, ali tehnikalije u opisima proizvoda mogu zvučati frustrirajuće za neprofesionalce. Ako niste tehnološki pametni ili nemate pouzdanog IT stručnjaka u svojoj tvrtki, odabirom i kupnjom desna Windows Izdanje poslužitelja može biti zastrašujući zadatak.

Ne brini! Ovaj post na blogu vas pokriva. Ovdje ćemo pregledati Windows Poslužitelj izdanja i sažimaju razlike između Windows Osnove poslužitelja, Windows Standardni poslužitelj i Windows Podatkovni centar poslužitelja jednostavnim rječnikom. Nakon što pročitate ovaj članak, bit ćete sigurniji u donošenje informirane (i pametne) odluke.

Koja je razlika između Windows Serverska izdanja?

Glavna izdanja Windows Poslužitelj se zove Essentials, Standard i Datacenter. Njihova imena nagovještavaju njihovu korisničku namjeru i primarnu grupu kupaca. Usporedimo sada pobliže značajke ovih izdanja.

Ako želite saznati više o mogućnostima količinskog licenciranja za tvrtke, pročitajte članak LicenceDeals Članci u info kutku "Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja" i "Kako Microsoft Open licencni program može pomoći vašem poslovanju?".

Windows Osnove poslužitelja

Microsoftovo izdanje Essentials razvijeno je imajući na umu male tvrtke koje nude fleksibilnost po nižoj cijeni. Koristit će ga do 25 korisnika ili 50 uređaja. Windows Server Essentials je jednostavno, user-friendly izdanje koje uključuje sve bitne značajke za pokretanje male poslovne mreže. Ne zahtijeva kupnju CAL-ova (licenci za pristup klijentima), što ga čini pristupačnom opcijom za male tvrtke.

Ključne točke "Osnove":

  1. Prilagođeno potrebama mikroorganizacija. Podržava samo do 25 korisnika ili 50 uređaja
  2. Licenciranje je po poslužitelju, što znači da biste trebali kupiti licencu za svaki fizički ili virtualni poslužitelj koji pokreće softver.
  3. Ne zahtijeva kupnju CAL-ova zasebno, jer paket već uključuje određeni iznos.
  4. Uključuje najosnovnije značajke kao što su sigurnosno kopiranje poslužitelja, daljinski pristup te zajedničko korištenje datoteka i ispisa; podržava i integraciju sa sustavom Microsoft 365 za neke servise u oblaku.
  5. Ograničeno na pokretanje samo jednog poslužitelja. Ne podržava virtualizaciju

Windows Standard poslužitelja

To je najpopularnije izdanjeWindows Poslužitelj. Iako je pogodan za tvrtke svih veličina, uglavnom je za mala i srednja poduzeća koja zahtijevaju minimalnu virtualizaciju. Standardno izdanje uključuje sve essentials funkcionalnosti i neke dodatne značajke. Omogućuje vam pokretanje dva virtualna stroja, što ga čini isplativom opcijom za tvrtke koje zahtijevaju određenu razinu virtualizacije.

"Standardni" pregled:

  1. Najbolje za mala i srednja poduzeća koja posluju u fizičkim ili minimalno virtualiziranim okruženjima
  2. Od verzije iz 2016. nadalje, licenca se temelji na jezgri, što znači da morate pokriti svaku fizičku jezgru na procesorima poslužitelja. Licenciranje verzije R2 iz 2012. temelji se na procesoru i mora obuhvaćati sve fizičke procesore na poslužitelju.
  3. Za pristup operativnom sustavu potrebni su vam CAL-ovi za korisnike i/i uređaje
  4. Uključuje sve značajke Essentials izdanja i dodatne značajke kao što su Active Directory, Pravila grupe, Klasteriranje u slučaju pogreške, Balansiranje opterećenja mreže (NLB) i Remote Desktop Usluge
  5. Omogućuje pokretanje dva virtualna računala ili okruženja operativnog poslužitelja (OSE), kao i jednog Hyper-V hosta s istom licencom
  6. U verzijama 2022. i 2019. izdanje Standard podržava ograničenu značajku replike za pohranu (jedno partnerstvo i jedna grupa resursa s jednim volumenom od 2 TB)

Windows Podatkovni centar poslužitelja

Microsoftov Datacenter najmoćnije je izdanjeWindows Poslužitelj i prikladan je za tvrtke koje zahtijevaju visoku razinu virtualizacije i skalabilnosti. Uključuje sve značajke izdanja Essentials i Standard te dodatne značajke kao što su Storage Spaces, Direct i Softverski definirano umrežavanje. Uz Datacenter možete pokrenuti beskonačan broj virtualnih strojeva, što je idealno za tvrtke koje zahtijevaju visoko virtualizirana okruženja.

Struktura "Podatkovnog centra":

  1. Savršeno za velika poduzeća s opsežnom IT infrastrukturom koja upravlja velikim virtualiziranim okruženjima
  2. Kao i standardno izdanje, licenca se temelji na osnovnoj osnovi od verzije iz 2016. nadalje i temelji se na procesoru za ranije verzije.
  3. Za pristup su vam potrebni i CAL-ovi .
  4. Sadrži najopsežniji skup značajki među svim izdanjima, uključujući ekskluzivne značajke podatkovnog centra kao što su Storage Spaces Direct, Software-defined Networking, Network Controller, Host Guardian Hyper-V Support i Shielded Virtual Machines (neke od njih dostupne su samo u najnovijim verzijama Datacentera)
  5. Omogućuje vam pokretanje neograničenog broja virtualnih strojeva ili OSE-ova , kao i jednog Hyper-V hosta po licenci
  6. Podržava potpunu značajku replike pohrane za potpuni oporavak od katastrofe i kvalitetu usluge pohrane (QoS) za bolje upravljanje pohranom

Koji Windows Poslužiteljsko izdanje trebam koristiti?

Ovaj Microsoftov operacijski sustav mnogim korisnicima pruža opsežnu administrativnu kontrolu nad mrežama tvrtke, pohranom podataka i aplikacijama te uslugama za zajedničko korištenje. Izdanja Windows Poslužitelj Ponudite raznolik skup značajki dizajniran da zadovolji potrebe tvrtki svih veličina.

Koja je naša preporuka? Pažljivo procijenite svoje poslovne potrebe kako biste dobili izdanje koje najbolje odgovara vašim zahtjevima. Razmotrite veličinu tvrtke, razinu virtualizacije vašeg IT okruženja, svoj proračun i ako imate druge tehničke zahtjeve.

Ako ste u mikro organizaciji s malim proračunom koji zahtijeva osnovne značajke poslužitelja, idite na Essentials. Odaberite Standardno ako je vaša tvrtka mala do srednja i zahtijeva dodatnu funkcionalnost i određenu virtualizaciju. Ako radite za veliko poduzeće s opsežnom virtualiziranom IT infrastrukturom, izdanje Datacenter je pravo mjesto za vas.

Ako tražite najisplativije, prilagodljivo i skalabilnije rješenje za licenciranje softvera, prednosti certificiranog softvera u vlasništvu možete provjeriti kod nas Odjeljak web-mjesta CPO-a.

Još uvijek imate pitanja? Kontaktirajte nas Za više stručnih savjeta!

Prethodni članak Kaspersky nadograđuje: Provjerite što je novo
Sljedeći članak Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja