Prijeđi na sadržaj
Kako Microsoft Open License Program može pomoći vašem poslovanju

Kako Microsoft Open licencni program može pomoći vašem poslovanju?

Količinsko licenciranje najfleksibilnija je i najisplativija metoda prikupljanja softvera za tvrtke. Zato najveća imena u industriji pružaju razne količinske programe kako bi zadovoljili potrebe različitih vrsta organizacija. A glavni junak ovog djela, Open License Program (OLP), vjerojatno je najpopularniji Microsoftov program za male tvrtke.

Dugo se smatralo da je količinsko licenciranje samo opcija za velike korporacije zbog većih početnih troškova i složenijeg postupka kupnje. Međutim, s pomoću certificiranih licencija u vlasništvu manja poduzeća u EEZ-u, EGP-u i EU-u mogu imati koristi od funkcionalnosti i jednostavnosti uvođenja koje količinsko licenciranje pruža uz niže troškove stjecanja.

Što trebate znati o programu Microsoft Open License Program

Vrsta organizacije (komercijalna, obrazovna ili vladina), veličina i industrija tvrtke, broj uređaja/korisnika i lokacija utječu na izbor određenog Microsoftova programa količinskog licenciranja. Za sporazum o obujmu obično je potrebno najmanje pet dozvola.

Dodatne informacije o osnovama količinskog licenciranja i najpopularnijim programima količinskog licenciranja potražite u članku Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja.

Kao što smo spomenuli, Open License Program zadovoljava potrebe malih tvrtki (do 250 uređaja ili korisnika). To je pristupačan način dobivanja Microsoftovih trajnih količinskih licenci. Glavne značajke i prednosti OLP-a u usporedbi s drugim mogućnostima korporativnog licenciranja uključuju:

  • Doživotna dozvola: Kupite jednom, koristite zauvijek
  • Bez ugovora ili drugih obveza
  • Jednostavan za upravljanje
  • JEDAN ključ za sve licence za proizvode, odnosno lakša implementacija putem multiaktivacijskih ključeva ili usluga upravljanja ključevima
  • Prava na nadogradnju kojima se osigurava unakrsna kompatibilnost verzija

Iako OLP nije dostupan novim komercijalnim kupcima od siječnja 2022., već kupljene licence i dalje vrijede, a tvrtke i dalje mogu dobiti OLP licence kao certificirani softver u vlasništvu (CPO). Prednosti CPO softvera su mnogo. Da biste saznali više o njima, provjerite naš Odjeljak web-mjesta CPO-a.

Sada, prođimo kroz glavne OLP prednosti.

Prednost poboljšanog upravljanja licencama

Kupnja količinskih dozvola pojednostavljuje upravljanje i smanjuje trošak po jedinici. Jedna od dragocjenih prednosti količinskih programa je učinkovito upravljanje središnjim licencama putem namjenskih servisnih centara i jednostavnije upravljanje softverskom imovinom.

Program otvorenih licenci nije iznimka: jednostavan je za administriranje i korištenje. Dobivate samo jedan ključ proizvoda za rukovanje instalacijom i aktivacijom softvera na više PC-ja unutar tvrtke. To znači da će vaš IT odjel upravljati samo jednim ključem za sve strojeve ili korisnike.

Olakšajte masovnu implementaciju

Još jedna prednost količinskih licenci općenito je jednostavno uvođenje koje štedi vrijeme. Postoji nekoliko načina uvođenja količinskih dozvola.

Jedan od pristupa je konfiguriranje postavljanja koje automatski preuzima, instalira i aktivira softver na svakom računalu, štedeći IT odjelu značajno vrijeme. Druga je mogućnost uvesti sve e-poruke odjela i automatski slati e-poštu za postavljanje na popise zaposlenika.

Kako Microsoft Open licencni program može pomoći vašem poslovanju?

MAK vs KMS. Koja je razlika?

Metode količinske aktivacije koje koristi Microsoft su MAK (višestruki aktivacijski ključ) i KMS (Key Management Services).

Obično kupci s manje uređaja (male i srednje tvrtke) preferiraju MAK model. U tom slučaju dobit ćete jedan ključ koji vrijedi za sve uređaje u organizaciji. MAK metoda je jednokratna aktivacija koja ne istječe putem Microsoftovih usluga domaćina. Nakon završetka postupka nema potrebe za daljnjom komunikacijom s dobavljačem. Svaki MAK ima unaprijed određen broj dopuštenih aktivacija na temelju vaše kupnje.

Glavni nedostatak MAK metode je kada neka od vaših računala trebaju ponovnu instalaciju, očistite tvrdi disk itd. U takvim slučajevima početna aktivacija više nije valjana, a broj unaprijed određenih aktivacija se ne vraća.

To znači da je MAK metoda prikladnija u tvrtkama u kojima hardver ostaje nepromijenjen dulje vrijeme, a ponovna instalacija je rijetka.

Ali što je s većim tvrtkama i organizacijama s uređajima koji se ne mogu ili ne trebaju povezati s internetom izvan prostora? Tu se koriste usluge upravljanja ključevima.

KMS koristi model klijent-poslužitelj. Za aktivaciju, KMS klijenti povezuju se putem lokalne mreže s KMS poslužiteljem pod nazivom KMS host. Na taj se način uređaji interno aktiviraju na poslužitelju tvrtke. Glavno računalo KMS-a aktivira se putem ključa glavnog računala i mora se javljati poslužitelju licence dobavljača svakih 180 dana. Svi KMS klijenti koje aktivira KMS host ovise o aktiviranom ključu glavnog računala.

Primarna razlika s MAK-om je u tome što možete koristiti KMS tipke za ponovnu aktivaciju istog ili drugog računala. Organizacije mogu stvarati više računa i upravljati njima putem KMS-a.

Ali kako napraviti pravi izbor? MAK je fleksibilnija opcija za organizacije s decentraliziranom IT strukturom i manje uređaja (stolnih i prijenosnih računala) koji se rijetko ponovno instaliraju i ostaju duže isključeni iz korporativne mreže. Ako se to odnosi na vas, idite na MAK.

Iako skuplji, KMS je bolja opcija za tvrtke s vrlo centraliziranim IT postavkama i više uređaja (uglavnom stolnih računala) koji ne napuštaju prostorije tvrtke i imaju vezu s internom mrežom tvrtke. Dakle, ako je to slučaj u vašoj organizaciji, KMS je za vas.

Implementacija na poslužiteljima s RDS korisnicima

Drugi pristup za uvođenje količinskih dozvola je putem Remote Desktop Usluge (RDS).

Korisnici mogu pristupiti aplikacijama za stolna računala pomoću RDS-a i raditi s bilo kojeg mjesta, povezujući se s Remote Desktop Poslužitelj glavnog računala sesije (prethodno poznat kao terminalski poslužitelj). Poslužitelj zatim pokreće aplikacije na udaljenom računalu i prikazuje sadržaj sesije.

Implementacija na terminalskim poslužiteljima ima nekoliko prednosti:

  • Omogućuje tvrtkama centralno hostiranje aplikacija.
  • Krajnjim korisnicima omogućuje pristup s bilo koje lokacije ili uređaja.
  • Pruža održavanje i upravljanje iz jedne točke, što ih čini manje kompliciranim.
  • Izostavlja potrebu za instaliranjem ili ažuriranjem aplikacija na svakom računalu u mreži. To morate učiniti samo na poslužitelju.

Ali što je s RDS licenciranjem?

Trebat će vam Windows CAL poslužitelja za glavno računalo RDS-a i licencu za pristup klijentu RDS-a (CAL) za svakog korisnika ili uređaj izvan mreže lokalne tvrtke s pristupom poslužitelju. Bez valjanih RDS CAL-ova krajnji se korisnici ne mogu prijaviti. Lokalni korisnici mogu koristiti redovite CAL-ove putem servisa Active Directory (što je jeftinije i jednostavnije za postavljanje). Do dva korisnika mogu se istovremeno povezati s poslužiteljem radi obavljanja administrativnih zadataka bez potrebe za CAL-ovima.

RDS CAL-ovi su dvije vrste:

  • Po uređaju (fizički dodijeljen stroju)
  • Po korisniku (dano korisnicima u servisu Active Directory)

Imajte na umu da ako je licenca za desktop aplikaciju po uređaju, morate dobiti licence za svaku radnu površinu na kojoj se proizvod koristi ili mu se pristupa. Korištenje aplikacija u RDS okruženju zahtijeva da se izdanje i verzija podudaraju između strojeva. Dobra vijest je da se tiče Office paketi u RDS-u, ne trebate licencu za kopiju instaliranu na poslužitelju.

Nakon prvih 120 dana trebat će vam i Remote Desktop Licencni poslužitelj usluga za izdavanje i praćenje CAL-ova. Licencni poslužitelj aktivira se putem Remote Desktop Upravitelj licenciranja.

Zašto odabrati certificirano OLP količinsko licenciranje u vlasništvu

Kada vodite tvrtku, vaš glavni IT prioritet trebao bi biti pronalaženje najisplativijeg, prilagodljivijeg i skalabilnijeg rješenja za licenciranje softvera. Tada dolazi do količinskog licenciranja. A certificirane softverske licence u vlasništvu još više proširuju vaše mogućnosti.

Sa CPO softver, dobivate pravnu priliku za EEZ, EGP i zemlje EU-a da kupuju softverske proizvode koje proizvođači više ne prodaju. Nadalje, obično ga dobivate pod boljim uvjetima i temeljitijom dokumentacijom o vlasništvu od ostalih proizvoda za količinsko licenciranje.

Količinske dozvole pružaju mnogo veću fleksibilnost od Retail ili vrste licenci za OEM-ove. Među najznačajnijim prednostima za korisnike su bolje planiranje proračuna i planiranje, opcije za smanjenje iz razloga kompatibilnosti, isplativost i pojednostavljeno upravljanje.

Drugim riječima, količinsko licenciranje omogućuje vam poboljšanje poslovanja dok razumnije trošite na softver. Ako želite maksimizirati povrat svojih IT ulaganja, ne oklijevajte. Dobijte vrijednost koju vaše poslovanje zaslužuje.

Ako vam je ovaj članak bio koristan, kontaktirajte nas I počnite rasti!

Prethodni članak Microsoft 365 vs MS Office 2021: Koji je pravi izbor za vas?
Sljedeći članak Usporedba obitelji i mafijaštva sustava Microsoft 365 OfficeSuite Family