Prijeđi na sadržaj
Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja

Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja

Softverske licence dolaze u različitim vrstama, svaka sa svojim pravilima, troškovima i opcijama podrške dizajniranim da zadovolje potrebe različitih korisnika i klijenata.

Ovaj članak nadilazi osnove najčešće vrste licenciranja za tvrtke: količinsko licenciranje. Vjerojatno ste naišli na izraz dok surfate internetom. Što je iza toga?

Što je količinsko licenciranje?

To je metoda prodaje softvera koja omogućuje upotrebu jednog ključa licence računalnog programa na više uređaja ili od strane mnogih korisnika unutar organizacije. Klijenti ove vrste licenciranja su tvrtke, obrazovne ustanove, neprofitne organizacije i vladine agencije.

Iako je količinsko licenciranje tradicionalno namijenjeno velikim korporacijama zbog visokih početnih troškova i složenijeg postupka kupnje, manja poduzeća u određenim regijama(1) mogu imati koristi od funkcionalnosti i jednostavnosti uvođenja koje nudi količinsko licenciranje uz niže troškove stjecanja putem ovjerene dozvole u vlasništvu.

Postoje različiti načini implementacije i upravljanja količinske dozvole. Najčešći pristup je putem pozadinske platforme proizvođača, koristeći pojedinačne račune za svakog člana. Ostale metode koje prvenstveno koristi Microsoft su MAK (Multi-Activation Key) i KMS (Key Management Services).

Skupna kupnja licenci pojednostavljuje upravljanje i smanjuje troškove po jedinici za klijente. Međutim, vrijednost količinskih ponuda nadilazi količinski popust. Često uključuju posebne značajke za ispunjavanje posebnih infrastrukturnih zahtjeva ili posebnih uvjeta za određene slučajeve uporabe.

Količinsko licenciranje često ide s dodatnim opcijama za tehničku podršku i nadogradnje. Također pruža jednostavniju i bržu implementaciju. Jedan od načina za to je konfiguriranje postavki koja će automatski preuzimati, instalirati i aktivirati softver na svakom računalu, čime ćete uštedjeti puno gnjavaže za IT odjel. Drugi način je uvoz e-pošte cijelog odjela i automatsko slanje e-pošte za postavljanje velikim skupinama zaposlenika.

Ukratko, s količinskim licenciranjem poboljšavate procese svoje organizacije , a manje trošite na IT.

Međutim, ne pružaju svi dobavljači mogućnosti masovnog licenciranja. Sljedeće količinske ponude dostupne su na adresi: LicenceDeals:

  • Microsoft

Pogledajte cijeli popis proizvoda ovdje.

  • MobiSystems

Pogledajte cijeli popis o tome stranicu.

  • Adobe

Ovdje, možete pristupiti cijelom popisu.

Koje su specifičnosti količinskog programa svake marke i kako mogu pomoći vašem poslovanju? Navedimo glavne točke.

Microsoftove količinske licence

Microsoftovo količinsko licenciranje

To je najprilagodljivija i najisplativija metoda za tvrtke da nabave Microsoftov softver. Obično je minimalni broj dozvola potrebnih za ugovor o obujmu pet. Kupci kasnije mogu dodati više u manjim količinama.

Izbor određenog Microsoftova programa količinskog licenciranja ovisi o vrsti organizacije (komercijalnoj, obrazovnoj ili vladinoj), veličini i industriji tvrtke, broju uređaja/korisnika i lokaciji.

Male tvrtke (do 250 uređaja ili korisnika) imaju nekoliko pristupačnih mogućnosti programa za preuzimanje najnovije Microsoftove tehnologije i usluga u oblaku:

  • Ugovor o otvorenoj vrijednosti nudi dvije opcije - trajne licence i licence temeljene na pretplati - i uključuje trogodišnje softversko jamstvo (SA) kao bonus. Plaćanje je jednokratno ili godišnje. Pretplata na Otvorenu vrijednost optimalna je za tvrtke s promjenjivim brojem zaposlenika, jer plaćanje ovisi o broju korisnika/uređaja.
  • Open License Program (OLP) nudi trajne količinske dozvole, ali nije dostupan komercijalnim kupcima od siječnja 2022. godine. Umjesto toga, klijenti bi trebali koristiti program Cloud Solution Partner. Već kupljene OLP licence ostaju važeće. Komercijalni kupci i dalje mogu dobiti OLP licence ako kupuju certificirani softver u vlasništvu (saznajte više o CPO-u ovdje). Glavne karakteristike Otvorenog programa uključuju bez ugovornih obveza, jednostavno upravljanje, jedan ključ za sve licence proizvoda i prava na nadogradnju.
  • Cloud Solution Partner Program nudi trajne količinske licence kvalificiranih partnera. Partneri pružaju konzultacije i fleksibilne opcije kako bi zadovoljili specifične potrebe kupaca. Ako želite sudjelovati u programu, pogledajte popis partnera u svojoj zemlji ili se obratite timu LicenceDeals direktno.
Za srednje velike i velike tvrtke (više od 250 korisnika/uređaja) dostupni Microsoftovi programi su:
  • Select Plus za javni sektor predviđa sporazum o trajnim dozvolama s opcionalnim SA-om.
  • Ugovor o transakcijskim proizvodima i uslugama (MPSA) optimalno je rješenje za organizacije kojima je potreban softver (lokalno, cloud ili oboje) bez puno muke. SA nije obavezan.
  • Trogodišnji mandat Enterprise Agreement (EA) namijenjen je onima koji žele kombinirati softver temeljen na oblaku i lokalni softver. Njegove prednosti su sveobuhvatan SA, pristup širokom rasponu usluga i proizvoda, veći popusti, fiksne cijene tijekom razdoblja itd. Postoji i verzija pretplate. Jedna od najznačajnijih prednosti pretplate na EA je mogućnost promjene broja licenci godišnje.
MobiSystem količinske licence

    Poslovna licenca MobiSystems

    The Poslovna licenca je Mobisystems' odgovor svim korisnicima količinskog licenciranja. Omogućuje skalabilnost omogućavanjem prilagodljivog broja sjedala / korisnika (između 1-200), što ga čini idealnim za male do srednje organizacije. Broj sjedala može se promijeniti u bilo kojem trenutku. Licenca omogućuje instaliranje softvera na pet stolnih računala, pet telefona i pet tableta po korisniku.

    Kupnja poslovne licence Mobisystemsa i upravljanje njome jednostavna je zahvaljujući posebnom izborniku nadzorne ploče. Klijenti također dobivaju prioritetne usluge podrške.

    Bilješka: Narudžbe veće od 200 mjesta moguće su na temelju prilagođenih ponuda.

    Adobe količinske licence

    Adobe količinsko licenciranje

    AVL je još jedan program poznatog marka pojednostavniti upravljanje licencama i osigurati popuste. Ima nekoliko opcija.

    Pretplatnički i terminski programi su dva:

    • Plan poticaja za vrijednost (VIP) fleksibilno je licenciranje pretplate za organizacije s promjenjivim potrebama. Program omogućuje centralizirano uvođenje i jednostavno upravljanje, ali što je najvažnije, fleksibilnost u pogledu pojma i aktivnog broja licenci. Popusti se povećavaju novim kupnjama. Članovi koji ispunjavaju uvjete (10 ili više predmeta) ostvaruju značajnije uštede i nagrade za lojalnost putem VIP Selecta.
    • Ugovor o licenci za termin poduzeća (ETLA) trogodišnje je licenciranje koje se preporučuje stabilnim ili rastućim poduzećima. Omogućuje veće prilagođene implementacije i najnovija ažuriranja. Plaćanja su godišnja, predvidljiva i određena na isti datum tijekom cijelog razdoblja.

    Trajni programi su sljedeći:

    • Kumulativni program licenciranja (CLP), kao što i samo ime govori, nudi akumulativnu uštedu troškova i predvidljivost proračuna. CLP je dvogodišnji ugovor. Početna narudžba određuje razinu popusta, ali kupci je mogu poboljšati novim kupnjama i nadogradnjama.
    • Program licenciranja transakcija (TLP) nema preduvjete za članstvo ili ugovor. To je najbrži i najisplativiji način jednokratne kupnje. Idealan je za tvrtke koje žele izbjeći nepotrebnu birokraciju.

    Ključne prednosti količinskog licenciranja korisnika

    Količinske dozvole nude mnogo veću fleksibilnost od Retail ili OEM vrste. Primarne prednosti korisnika su:

    • Jedan ključ proizvoda. Upravlja instalacijom i aktivacijom softvera na stotinama uređaja. To štedi vrijeme i olakšava implementaciju.
    • Učinkovito središnje upravljanje licencama putem namjenskih servisnih centara
    • Jednostavnije upravljanje softverskom imovinom
    • Bolje budžetiranje i bez iznenadnih troškova u zadnji čas
    • Isplativost i dodatni popusti (u nekim slučajevima znatne uštede)
    • Prilagodljivi sporazumi koji omogućuju skalabilnost
    • Prava na nadogradnju na korištenje prethodne verzije softvera ako je to potrebno (na primjer, zbog kompatibilnosti)
    • Prenosiva prava na korištenje iste licence na drugom uređaju bez dodatnih troškova (samo u nekim slučajevima)
    • Prava ponovnog snimanja koja omogućuju preoblikovanje uređaja s drugačijom verzijom ili izdanjem softvera od izvornog (samo u nekim okolnostima)
    • Ostale prednosti , ovisno o uvjetima ugovora, mogu uključivati besplatne nadogradnje, tehničku podršku, prava na kućnu upotrebu itd.

    Količinsko licenciranje je ono što profesionalci rade

    Kada ste zaduženi za veću organizaciju, vaš glavni IT prioritet trebao bi biti pronalaženje najisplativijeg, prilagodljivijeg i skalabilnog rješenja za vaš određeni slučaj upotrebe. I tada količinske dozvole spašavaju stvar. Ovo licenciranje namijenjeno je svakom korisniku iz poslovnog ili javnog sektora koji želi maksimalno povećati vrijednost svojih IT ulaganja.

    No, prije nego što odaberete koji količinski program najbolje odgovara potrebama vaše organizacije, uzmite u obzir sljedeće čimbenike:

    • Kako ćete koristiti softver? Koliko dugo?
    • Koliko dozvola želite steći?
    • Morate li licencirati sve uređaje tvrtke?
    • Da li više volite trajni ili pretplatnički ugovor?
    • Želite li platiti unaprijed ili na godišnjoj osnovi?
    • Trebate li softver instaliran lokalno (lokalno), mrežni (Cloud) ili hibridni?
    • Jesu li vam potrebne dodatne usluge?

    Ako ste već odlučili, pogledajte LicenceDeals' količinske dozvole sekcija. Ako to nije vaša šalica čaja, imamo drugo rješenje za bolju uštedu. Pogledajte naše količinsko licenciranje CPO softvera stranicu i kontaktirajte nas kako bismo vam mogli pomoći da napravite najbolji izbor za svoje poslovanje.

    (1) EEZ, EEA, EU

    Prethodni članak Windows Usporedba izdanja poslužitelja
    Sljedeći članak Windows 11: Je li vaš uređaj kompatibilan?