Prijeđi na sadržaj
Windows 11: Je li vaš uređaj kompatibilan?

Windows 11: Je li vaš uređaj kompatibilan?

Za razliku od prethodnih verzija sustava Windows, Windows 11 nije stvoren s kompatibilnošću unatrag. Operativni sustav dolazi s potpunim redizajniranjem korisničkog iskustva s velikim poboljšanjima u područjima kao što su sigurnost, pouzdanost, video konferencije, suradnja, multitasking, igranje, stvaranje, konstrukcija, učenje i još mnogo toga. Kako bi ispunio očekivanja potrošača, Microsoft je postavio minimalne zahtjeve kako bi osigurao da osobna računala podržavaju cijeli niz trenutnih i budućih poboljšanja.

Podizanje sigurnosnog standarda

Jedna od glavnih točaka fokusa je sigurnost kao odgovor na sve veće kibernetičke napade. Windows 11 podiže osnovicu za sigurnost poboljšanjem zadane konfiguracije sigurnosti. Za to je potreban hardver koji može omogućiti zaštitu kao što su Windows Hello, Šifriranje uređaja, sigurnost temeljena na virtualizaciji (VBS), integritet koda zaštićen hipervizorom (HVCI) i sigurno pokretanje. Testovi pokazuju da kombinacija tih tehnologija smanjuje zlonamjerni softver za impresivnih 60%. Da biste to mogli učiniti, svi Windows 11 CPU treba podržati i imati ugrađeni TPM, podržavaju sigurno pokretanje i podržavaju VBS i specifične VBS mogućnosti .

Microsoft je također imao za cilj poboljšanu pouzdanost i postigao je 99,8% iskustva bez rušenja postavljanjem zahtjeva za Windows 11 za rad s CPU-ovima s novim Windows model vozača i podržavaju ih njihovi OEM i silikonski partneri. Uređaji koji mi nisu ispunili zahtjeve prijavili su 52% više rušenja jezgrenog načina rada.

Koji su glavni zahtjevi za Windows 11?

Windows 11 mora biti kompatibilan s Microsoftovim aplikacijama i njihovim budućim verzijama jer se stalno ažuriraju, posebno s modelom pretplate na Microsoft 365. Windows 11 ima osnove >1 GHz, 2-jezgrenih procesora, 4 GB memorije i 64 GB prostora za pohranu, usklađujući se s minimalnim sistemskim zahtjevima za Office i Microsoft Teams.

Držeći se ovih ciljeva, uređaji koji rade na procesorima Intel 8. generacije i AMD Zen 2, kao i serijama Qualcomm 7 i 8 definitivno će zadovoljiti minimalne sistemske zahtjeve. Dodatni testovi pokazali su da skup modela računala zadovoljava zahtjeve tijekom rada na procesorima Intel sedme generacije. Možete provjeriti u cijelosti lista kompatibilnih 64-bitnih procesora ovdje.

Microsoft je objavio Aplikacija za provjeru stanja pc-ja kao alat za korisnike da provjere ispunjavaju li njihova trenutna računala sa sustavom Windows 10 uvjete za nadogradnju sustava Windows 11. Međutim, povratne informacije pokazale su da aplikacija nije mogla dati očekivane pojedinosti i točnost o tome zašto Windows 10 PC ne zadovoljava preduvjete za nadogradnju. Aplikacija je u međuvremenu poboljšana imajući na umu povratne informacije i ponovno objavljeno za članove Windows Insajderski program. stranica s minimalnim sistemskim preduvjetima je mjesto gdje trenutno možete saznati više.

Sve ovo znači da je sada savršeno vrijeme za ažuriranje vašeg hardvera, sada je savršeno vrijeme za to, pogotovo ako želite najnovije sigurnosne značajke. Međutim, ako vaše računalo ne ispunjava sistemske zahtjeve za Windows 11, to ne znači da ga nećete moći nadograditi, ali nećete dobiti sve nove značajke, a Microsoft neće podržati vašu instalaciju. Ali ne brinite - još uvijek izvrstan Windows 10 dobit će ažuriranja i podršku do 2025. tako da imate dovoljno vremena da maksimalno iskoristite svoj hardver i nema potrebe žuriti s novim računalima.

Prethodni članak Količinsko licenciranje: vaš ključ optimizacije poslovanja
Sljedeći članak Windows Server 2012 bliži se kraju podrške: Budite spremni