Prijeđi na sadržaj
Windows Server 2012 bliži se kraju podrške: Budite spremni

Windows Server 2012 bliži se kraju podrške: Budite spremni

Možda ste već čuli da će Microsoft ukinuti podršku za Windows Server 2012 i Windows Server 2012 R2 10. listopada 2023. Iako će ti proizvodi nastaviti funkcionirati i nakon tog datuma, neće dobiti sigurnosna ažuriranja ili podršku, što izaziva ozbiljnu zabrinutost za njihovu sigurnost i usklađenost.

Datum završetka možda se još uvijek čini daleko, ali sada je vrijeme da se počnete pripremati za nadogradnju softvera. Ponekad će možda biti potrebno nadograditi cijelu IT infrastrukturu zbog operativnog sustava. A to može potrajati duže od očekivanog, stoga nemojte čekati do posljednjeg trenutka!

Uvijek se možete osloniti na LicenceDeals, vašem pouzdanom davatelju softvera, za stručni savjet.

Zašto Windows Kraj podrške za Server 2012?

U skladu s Microsoftovim pravilnikom o fiksnom životnom ciklusu proizvođač pruža petogodišnju osnovnu podršku i pet godina produljene podrške. To se pravilo odnosi na Windows Server 2012 i Windows Server 2012 R2. 10. listopada 2023. doći će kraj tih deset godina (redovni datum završetka bio je u listopadu 2018.).

Tijekom osnovnog razdoblja podrške proizvodi primaju sve vrste ažuriranja i pomoć za usluge, dok tijekom produljenog razdoblja podrške prestaju primati ažuriranja koja nisu povezana sa sigurnošću.

Naravno, softver ne prestaje raditi nakon određenog datuma. Ali kada dosegne fazu kraja života, nedostatak ažuriranja i podrške stvara sigurnosni rizik. Koje su ti opcije?

Nadograditi Windows Server 2012 ili 2012 R2 na noviju verziju

Nadogradnja je ono što će većina tvrtki učiniti. Tvrtke će radije održavati svoj softver i IT infrastrukturu usklađenima i ažurnima. Zato će se prebaciti na novije Windows Poslužitelj verzije.

Sada je krajnje vrijeme da isplanirate ovu nadogradnju i njezinu isporuku. Ovisno o vašem proračunu i očekivanom životnom ciklusu vašeg IT okruženja, možete birati između sljedećih lokalnih opcija

  • Windows Server 2016 (datum završne podrške 12. siječnja 2027.) najjeftinija je opcija za Windows Poslužitelj koji je i dalje podržan. Preporučujemo ga tvrtkama koje ne žele potrošiti previše novca, ali trebaju produžiti vijek trajanja svog poslužiteljskog okruženja na nekoliko godina
  • Windows Server 2019 (podrška završava 9. siječnja 2029.) trenutno je najpopularnija verzija i nudi najbolju sigurnost, značajke i vrijednost troškova. Windows Server 2019 također je preporučena verzija tvrtke Microsoft
  • Windows Server 2022 (kraj podrške je 14. listopada 2031.) najnovija je verzija namijenjena organizacijama koje žele integrirati hibridna poslužiteljska okruženja sa sustavom Microsoft Azure u svoju IT infrastrukturu

Imajte na umu da ako odaberete verziju 2022, nema nadogradnje izravno s Poslužitelja 2012. Microsoft omogućuje izravne nadogradnje kroz najviše dvije verzije putem takozvane nadogradnje zamjenom.

Najnovija verzija sustava koja se može nadograditiWindows Server 2012 i 2012 R2 je Windows Server 2019. Stoga, ako želite Server 2022, prvo morate instalirati Server 2016 ili 2019, a zatim nadograditi na verziju 2022.

Još jedna opcija. Kupite najnoviji Server 2022, a zatim prijeđite na stariju verziju!

Vlasnici Windows Licenca poslužitelja pribavlja prava na nadogradnju na neke od prethodnih verzija.

Prilikom kupnje Windows Server 2022, dobivate pravo na instalaciju i aktivaciju Windows Server 2019 i 2016. Na taj način možete koristiti verziju koja najbolje odgovara vašim trenutnim potrebama dok ulažete u budućnost svoje IT infrastrukture.

Još uvijek niste odlučili koju verziju Microsoft Servera odabrati? Obratite nam se za stručni savjet!

Rad s poslužiteljskim operativnim sustavima i licencama mogao bi biti prekompliciran za neprofesionalce. Možemo vam pomoći u pažljivom dogovaranju migracije vašeg Windows Server 2012 ili 2012 R2 uzimajući u obzir sve aspekte.

Stupite u kontakt sa LicenceDeals' stručnjake i saznajte više o dostupnim opcijama. Naš tim će rado pomoći!

Što će se dogoditi s vašim Windows Server 2012 ako ne djelujete sada?

Poslužitelj će nastaviti raditi s nepodržanim Windows Operacijski sustav Server 2012. Ali bit ćete na posuđenom vremenu dok ne doživite prvi tehnički problem ili cyber napad. Nažalost, ovaj put će sigurno doći. Budući da će bez kritičnih sigurnosnih ažuriranja vaši poslužitelji biti izloženi povećanom riziku.

Ne dopustite da vam se to dogodi! Nadogradite svoj Server 2012 ili 2012 R2 novijim verzijama kao što su Server 2016, 2019 ili 2022 i uživajte u njihovim naprednijim značajkama i boljim performansama!

Prethodni članak Windows 11: Je li vaš uređaj kompatibilan?