Преминаване към съдържанието
Microsoft 365 срещу MS Office 2021: Кой е правилният избор за вас?

Microsoft 365 срещу MS Office 2021: Кой е правилният избор за вас?

Когато става въпрос за софтуер за продуктивност office , Microsoft Office е най-добрият избор от десетилетия. Въпреки това, с различните налични версии, за потребителите може да се окаже предизвикателство да изберат правилната, която най-добре отговаря на техните нужди.

Тук ще сравним двете най-усъвършенствани опции: Microsoft 365 и MS Office 2021. Ще разгледаме техните характеристики, предимства и недостатъци, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Нека започнем с очевидното! Най-очевидната разлика между Microsoft 365 и Office 2021 идва от различното лицензиране на продуктите. Microsoft 365 е абонаментна услуга, която осигурява достъп до най-новите версии на приложенията на Microsoft, включително Word, Excel, PowerPoint, Outlook и много други. Потребителите плащат годишна такса за достъп до office приложенията и редовно получават актуализации и нови функции.

MS Office 2021, от друга страна, е класическо софтуерно приложение, инсталирано на компютърно устройство. То включва основни приложения като Word, Excel, PowerPoint и Outlook във всички издания, както и някои допълнителни приложения в най-обширните пакети 2021. Потребителите закупуват пакета office само веднъж, но не получават чести актуализации, както при Microsoft 365.

Когато купувате от  LicenceDeals , можете да намерите пълния обхват на Office 2021 издания (предлагани като безсрочни, прехвърляеми или обемни лицензи) и най-популярните MS 365 годишни абонаментни планове.

Сега нека разгледаме по-отблизо какво има на масата!

Характеристики и предимства на Microsoft 365

  • Предоставя достъп донай-новата премиум версия на приложенията на Microsoft
  • Позволява използването на абонаментния лиценз на PC/Mac, таблет и мобилно устройство(броят на разрешените устройства за един потребител зависи от плана)
  • Използва предимствата на подобрената интеграция с облака за лесно редактиране и синхронизиране на файлове онлайн
  • Включва 1 TB безплатно място за съхранение за всеки потребител в OneDrive
  • Получавате автоматични поправки на грешки, подобрения, актуализации и нови функции веднага след пускането им.
  • Включва поддръжка 24/7 без крайна дата на поддръжка (стига да сте с поддържана версия на операционната система и да продължавате да плащате абонамента си)
  • Изисква годишни плащания
  • Налично, докато абонаментът е включен
  • Изисква интернет връзка

Характеристики и предимства на MS Office 2021

  • Включва основно основните приложения на MS
  • Позволява инсталиране на един компютър за един лиценз. Ако видът на лиценза е преносим, той може да се инсталира отново на друго устройство, когато е необходимо.
  • Освен безплатното място за съхранение в OneDrive от 5 GB, потребителите нямат допълнително място за съхранение и достъп до онлайн версиите на приложенията. Но все пак те могат да редактират файлове в движение чрез мобилни приложения за iOS и Android (Ако не плащат допълнително за съхранение в OneDrive, трябва да прехвърлят файлове между устройствата).
  • Получавате ограничени актуализации, без нови функции и без подобрения
  • Подкрепата приключва през октомври 2026 г. Няма удължен период на поддръжка. След крайната дата на поддръжка няма да има повече налични поправки
  • Това е еднократна покупка, което прави първоначалните разходи високи (но по-евтини в дългосрочен план). Ако клиентите искат да получат следващата версия, те трябва да направят отделна покупка.
  • Притежавате и използвате завинаги или поне за много дълъг период от време
  • Не изисква връзка с интернет (интернет е необходим само за активиране), което позволява офлайн използване
Microsoft 365 срещу MS Office 2021: Кой е правилният избор за вас?

Как да изберете подходящия за вас вариант на Microsoft Office

Решението между Microsoft 365 и MS Office 2021 зависи от няколко фактора. Помислете за вида на приложенията, от които се нуждаете, за размера на вашия бизнес/домакинство и за бюджета ви.

Броят на приложенията:

Колкото повече приложения ви трябват, толкова по-очевиден избор е Microsoft 365. Обхватът на функциите, приложенията и услугите му е впечатляващ в сравнение с локалната версия. От друга страна, не е необходимо да плащате за модни функции, ако използвате само основните Word, PowerPoint и Excel.

Отдалечено или на място:

Ако компанията ви насърчава гъвкавостта, работата от разстояние и сътрудничеството, Microsoft 365 може да е най-добрият вариант, който позволява достъп до всички приложения и инструменти, базирани в облака. Ако обаче се нуждаете от основни приложения на място, еднократната покупка на MS Office 2021 може да се окаже практичен избор.

Надграждане или сигурност:

Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид, са подобренията и сигурността. Ако искате да сте в крак с най-новите функции и актуализации, Microsoft 365 е най-добрият избор. Алтернативно, ако предпочитате надежден и стабилен интерфейс с ограничени актуализации и подобрения, MS Office 2021 е за вас. Той е идеален за предприятия с изисквания за сигурност или регулаторни изисквания за използване на приложения само офлайн и на място.

Цена:

Не на последно място, цената е решаващ фактор. Еднократната покупка на Office 2021 я прави по-евтина в дългосрочен план. Единственият недостатък е, че плащате повече предварително. Така че този вариант е разумен за тези, които предпочитат предвидимостта. С течение на времето разходите за абонамент се увеличават, но абонаментът осигурява актуализации при ниска цена на притежание. Така че Microsoft 365 си заслужава парите в дългосрочен план. Това е най-добрият вариант за тези, които търсят най-актуалните инструменти за продуктивност във всеки един момент.

Заключение

Microsoft 365

Предимства  Недостатъци
✔️ Използване на няколко устройства
✔️ Достъп до всички приложения и услуги
✔️ Непрекъснати актуализации и надстройки
✔️ Поддръжка за клиенти
    ❌ Скъп вариант в дългосрочен план
    ❌ Редовните промени може да не се харесат на някои потребители
    ❌ Изисква връзка с интернет
    ❌ Възможно е да плащате за ненужни функции

      Office 2021

      Предимства  Недостатъци
      ✔️ Класическо изживяване за потребителите
      ✔️ Еднократна покупка, дългосрочна употреба
      ✔️ Няма нужда от интернет връзка
      ✔️ Няма нужда от постоянно обучение

        ❌ Намален обхват на функциите
        ❌ Без надстройки и ограничени актуализации
        ❌ Едно устройство за всеки лиценз
        ❌ Ограничен период на подкрепа
        ❌ Няма лесни опции за сътрудничество

         

        Microsoft 365 и Microsoft Office 2021 са чудесни възможности за тези, които търсят надеждно решение за производителност office. Изборът между двата вида изисква внимателно разглеждане на характеристиките, предимствата и недостатъците. В крайна сметка решението зависи от вашите уникални нужди и бюджет.

        Независимо дали сте избрали Microsoft 365 или MS Office 2021, LicenceDeals  предлага достъпни ценови опции, за да ви осигури достъп до перфектното софтуерно решение. Ако имате нужда от допълнителна помощ, не се колебайте да свържете се с нас !

        Предишна статия Сравнение на изданията на Microsoft Office
        Следваща статия Как програмата Open Licence Program на Microsoft може да помогне на вашия бизнес?