Prijeđi na sadržaj
Dodatna usporedba Adobe Acrobat Pro i PDF

Dodatna usporedba Adobe Acrobat Pro i PDF

Portable Document Format (PDF) izašao je početkom 1990-ih kao način točne razmjene dokumenata bez obzira na softver ili hardver korisnika. U tim ranim danima stolno objavljivanje koristilo je PDF datoteke uglavnom za očuvanje visoke kvalitete tiskanih dizajna.

Ali to vrijeme je davno prošlo. Danas se ovaj format datoteke razvio tako da uključuje mnoge nove značajke koje povećavaju njegov potencijal. Dosta softverskih proizvoda, poznatih kao PDF uređivači, omogućuje pretvaranje, uređivanje, zaštitu i reorganizaciju takvih datoteka.

U ovom postu na blogu upoznat ćemo vas s dva PDF editor: Adobe Acrobat Pro i PDF Extra. Dakle, možete donijeti informiraniju odluku na temelju svojih potreba i zahtjeva.

Ali prvo! Počnimo s općim zahtjevima proizvoda.

Na što treba paziti pri odabiru UREĐIVAČA PDF-ova?

Profesionalni uređivač PDF-ova trebao bi:

  • Urediti PDF datoteke temeljito, kao u tekstualnom dokumentu. To znači: dodavanje, uređivanje i brisanje teksta; dodavanje, promjena veličine ili podešavanje slika; promjena redoslijeda stranica; postavljanje veza itd.
  • Stvaranje PDF dokumenta ispočetka ili skeniranih tiskanih kopija
  • Pretvoriti PDF iz i u različite formate datoteka (.docx, .xlsx, .pptx i još mnogo toga). Po mogućnosti to učinite besprijekorno i zadržite oblikovanje izvornog dokumenta (uključujući hiperveze)
  • Pretraživanje i prepoznavanje skeniranog teksta sa slika pomoću tehnologije optičkog prepoznavanja znakova (OCR)
  • Potpisivanje i popunjavanje elektroničkih PDF dokumenata koji izostavljaju potrebu za pisačem
  • Pregled i dodavanje primjedbi na dokumente (npr. isticanje teksta, izrada komentara i bilješki, prostoručno crtanje, umetanje pečata)
  • Zaštitite osjetljive podatke u PDF datotekama pomoću lozinki, šifriranja, redakture sadržaja i postavki dozvola.

Potrebne značajke

UREĐIVAČ PDF-ova mora moći stvarati, pretvarati i izvoziti PDF datoteke. Dobro je imati OCR tehnologiju koja pretraživanje i uređivanje PDF-ova dovodi na potpuno novu razinu.

Opcije suradnje također su obavezne na našem daljinskom upravljaču office doba. UREĐIVAČ PDF-ova trebao bi omogućiti zajednički rad na datotekama i jednostavno dijeljenje između članova tima.

Ovisno o vašem radnom procesu, morate razmisliti o dostupnosti usluga u oblaku ili mobilnih aplikacija.

Intuitivno sučelje također je važna značajka. Bez obzira na iskustvo korisnika, oni bi trebali obavljati najosnovnije zadatke bez previše gnjavaže.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, dobar softverski proizvod trebao bi doći sa zadovoljavajućom korisničkom podrškom.

Adobe Acrobat Pro

Adobe je izumitelj PDF formata. Tvrtka je dobro uspostavljena robna marka koja osvaja povjerenje kupaca.

Neki profesionalci smatraju da je Adobe Acrobat Pro DC najbolji UREĐIVAČ PDF-a na tržištu. Drugi misle da je lakše koristiti proizvode s dovoljno značajki koje su jeftinije povrh toga. Bez obzira na stranu ovog argumenta, svi se možemo složiti da je Adobe Acrobat Pro jedan od najboljih izbora kupaca.

U LicenceDeals, nudi Adobe Acrobat Pro 2020 trajna licence za oboje PC i MAC i Adobe Acrobat DC Pro Jednogodišnja pretplatnička dozvola. Acrobat DC licenca uključuje pretplatu na njihovu uslugu Document Cloud.

Pregled Acrobat Pro Editor

Adobe Acrobat često se smatra industrijskim standardom za stvaranje i uređivanje PDF-ova. Pruža vjerojatno najopsežniji skup značajki.

Osim uobičajenih alata za uređivanje , Acrobat Pro uključuje promjenu redoslijeda stranica, rotaciju stranica i obrezivanje, dodavanje i uklanjanje stranica, dijeljenje i spajanje PDF datoteka.

Postoji više mogućnosti za stvaranje PDF-ova pomoću programa Adobe Acrobat Pro. Jedan od načina je skeniranje papirnatog dokumenta. Drugi je snimanje snimke zaslona dokumenta iz aplikacije koja nije podržana, a zatim stvaranje PDF-a iz međuspremnika. Još jedna prednost Acrobata Pro je mogućnost stvaranja PDF-a s web-mjesta. Potrebno je nekoliko jednostavnih koraka unosa URL-a i odabira onoga što želite pretvoriti. Još jedan prijateljski način stvaranja PDF datoteka je da kliknete Ispis i odaberete Adobe kao opciju pisača.

Proizvod je također vrlo pouzdan u točnom pretvaranju bilo kojeg sadržaja u PDF-ove. Sve od tablica i fontova do izgleda stranica u Word, Excel i PowerPoint datoteke ostaju iste. Štoviše, Acrobat Pro dobro funkcionira čak i kada je riječ o transformaciji web stranica (HTML), skeniranja i slikovnih datoteka (PNG i JPEG). Sigurno će svi rado zaboraviti na nečitljiv nered pretrpanog teksta i pomaknutih slika!

Nadalje, značajka izvoza poboljšana je u usporedbi s prethodnim verzijama. Sada se očekuje da će korisnici imati manje izazova pri izvozu PDF-ova u druge vrste dokumenata.

Pomoću Adobe Acrobata korisnici mogu pretvoriti skenirane dokumente u PDF-ove koji se mogu uređivati. Acrobatovo optičko prepoznavanje znakova je izvrsno. Tekst je ispravno prepoznat i repliciran u istom fontu. Kada navedeni font nedostaje, aplikacija ga automatski stvara.

Adobe Acrobat Pro nudi nekoliko načina za stvaranje PDF obrazaca za popunjavanje i elektroničko potpisivanje dokumenata. Lako je dodati komentare, istaknuti tekst i umetnuti pečate. Korisnici mogu automatski usporediti razlike između dvije verzije PDF dokumenta. Također, mogu provjeriti i popraviti datoteke za ISO i standarde pristupačnosti.

Postoje još neke prednosti. Značajke suradnje i sigurnosti smatraju se jednom od najboljih. Acrobat Pro nudi mogućnosti zaštite datoteka lozinkama, šifriranjem, redakturom osjetljivih podataka i uklanjanjem metapodataka.

Adobe Acrobat jedan je od premium proizvoda dostupnih za oba Windows i macOS. Postoje i mobilne aplikacije za iOS i Android.

Adobe centar za pomoć nudi resurse za podršku i učenje.

Besplatna alternativa Adobe PDF-u, Acrobat Reader, omogućuje gledanje, potpisivanje, dodavanje primjedbi, pretraživanje i dijeljenje PDF datoteka. Korisnici također imaju pristup oblaku dokumenata.

S druge strane, Adobe definitivno gubi bodove zbog nedostatka jednostavnosti korištenja. Poznato je da je korištenje Acrobata Pro izazovno. Potrebno je vrijeme da se naviknete na njegovo složeno sučelje i navigaciju. Nije lako pronaći sve alate. Često se korisnici koji prvi put osjećaju frustrirano. To znači da ne mogu bez vodiča i vodiča. Ako ste poslodavac, trebali biste razmotriti vrijeme potrebno za obuku.

Iako Adobe Editor nudi opsežan skup alata, još uvijek postoje praznine koje treba popuniti. Zbog toga mnoge tvrtke traže isplativiji PDF uređivač koji još uvijek sadrži sveobuhvatne značajke.

Ukratko: Adobe Acrobat Pro vjerojatno je vrhunska, ali prilično skupa opcija za profesionalce. To znači da je često nepristupačan freelancerima i malim tvrtkama.

Adobe Acrobat Pro prednosti i mane:

✔️ sveobuhvatan skup značajki
✔️ precizno kreiranje PDF-a
✔️ pouzdana OCR tehnologija
✔️ snažni sigurnosni alati
✔️ dostupno za oboje Windows i macOS
❌ nedostaju neke značajke čitljivosti
❌ izazov za neiskusne korisnike
❌ skup

PDF Extra

PDF Extra jedan je od vodećih proizvoda MobiSystems. Tvrtka razvija aplikacije produktivnosti za Windows, Android i iOS više od 20 godina. Razumna cijena ovog sve-u-jednom profesionalnog PDF uređivača rješenja čini ga izvrsnom alternativom ostalim PDF urednicima na tržištu.

U LicenceDeals, možete pronaći PDF Extra 2021 trajna dozvola za jedno računalo i dvije pretplatničke dozvole: PDF Extra Personal   1-godina / 1 računalo i PDF Extra Team 1-godina / 6 računala. Trajna licenca uključuje 5 GB besplatnog MobiDrive prostora za pohranu, dok pretplata licencira 50 GB prostora za pohranu po korisniku.

Pregled PDF Extra

MobiSystems uređivač omogućuje vam usporedno brzo i jednostavno upravljanje dokumentima. Proizvod ima sveobuhvatan skup alata za uređivanje i organiziranje PDF datoteka.

Pomoću značajki uređivanja možete primijeniti sve promjene na tekst, slike i izglede. Možete promijeniti strukturu i dizajn PDF-ova. To uključuje uređivanje cijelog teksta, promjenu veličine i rotiranje lokalnih slika, umetanje slika s weba i podešavanje dodatnih elemenata. Korisnici također mogu reorganizirati strukturu datoteka (npr. dodavati, brisati, mijenjati redoslijed ili izdvajati stranice) i spajati datoteke. Značajka Oznake i knjižne oznake pomaže u boljoj navigaciji datotekama.

Što se tiče pretvorbe, PDF Extra omogućuje pretvaranje PDF-ova u Word, Exceli ePub.

Postoji nekoliko načina za potpisivanje PDF dokumenata bez ispisa listova papira. Potpis možete staviti tipkanjem, rukopisom alatom za crtanje ili umetanjem slike. PDF Extra također pruža mogućnost korištenja obrazaca za popunjavanje. Uz to, korisnici mogu označiti status dokumenta umetanjem pečata. Mogu priložiti cijele datoteke radi relevantnosti i nacrtati oblike izravno na stranici PDF-a.

PDF Extra omogućuje rad na istom dokumentu s drugim članovima tima. Značajka Dodavanje primjedbi podiže timsku suradnju na višu razinu. Omogućuje umetanje komentara, isticanje i bojanje teksta te prilaganje snimki drugih datoteka.

Nema potrebe reći, dobar PDF uređivač trebao bi štititi datoteke i osjetljive podatke. Sigurnosne opcije uključuju lozinke, šifriranje digitalnim certifikatima i dodatnu provjeru autentičnosti putem vremenskih oznaka.

PDF Extra brine se i o iskustvu čitanja. Čitatelji mogu osjetiti udobnost papirnatih knjiga odabirom različitih načina stranica, oznaka i mogućnosti ispisa.

PDF Extra dostupan je samo za PC. Postoje mobilne aplikacije za Android i iOS.

Tu je i besplatna verzija. Uključuje značajke Anottate, Fill&Sign i Read zajedno s besplatnim prostorom za pohranu od 5 GB na MobiDriveu.

MobiSystems ima centar za korisničku podršku i pomoć. Međutim, centar za pomoć nudi manje resursa za učenje za razliku od Adobe.

Ukratko: PDF Extra nema mnoge značajke Adobe Pro-a. Ipak, nudi pristojan skup alata koji će poslužiti za većinu timova. A to - po boljoj cijeni. Stoga PDF Extra može biti isplativa alternativa za pojedince i male tvrtke. Još jedna prednost je što je PDF Extra dio paketa Business Extra MobiSystems OfficeSuite. Paket ga objedinjuje s dokumentima, listovima, slajdovima i poštom i kalendarom, pružajući alternativu okruženju Microsoft 365 bogatiju značajkama po konkurentnoj cijeni.

PDF dodatne prednosti i mane:

❌ nedostaju neke sigurnosne značajke
❌ manje mogućnosti stvaranja i pretvaranja
❌ nema OCR tehnologije
❌ nije dostupno za macOS
✔️ pristupačna cijena
✔️ opsežan skup za uređivanje i organizaciju
✔️ značajke prilagođene čitateljima
✔️ jednostavniji za korištenje

Zaključak

Još uvijek se niste odlučili? Možda biste trebali uzeti besplatno probno razdoblje i onda odlučiti!

Ipak, što se tiče kupnje, posjetite naš Odjeljak PDF i kupite odabrani PDF uređivač. Dobro razmislite o svojim preferencijama. Koliko često koristite PDF-ove u svom radu? Koje plaćene značajke su vam zapravo potrebne? Što je financijski mudro za vaš slučaj?

Ako još uvijek sumnjate, kontaktirajte  nas za stručni savjet!

Prethodni članak Microsoft 365 Business Standard i Office 2019 Home & Business Usporedba
Sljedeći članak Pregled Adobe Acrobat Pro